Maraton – nové žižkovské nakladatelství

Nina Hřídelová

Počátkem minulého roku v Praze vzniklo nové nakladatelství s názvem Maraton. Má všeobecný záběr, od české a světové prózy k nonfiction a historiografii. Zvýšenou pozornost Maraton věnuje tématu totalitních režimů 20. století a česko-německých vztahů.

„Na první pohled se zdá, že zakládat nové nakladatelství v době, kdy je trh přesycen a nakladatelství je bezpočet, nemá přílišné opodstatnění, nepočítáme-li přehnané ambice. Bylo by to nošení dříví do lesa,“ říká šéfredaktor Richard Štencl. „Lepší dobu jsme si navíc vybrat nemohli. Ale i přes koronakrizi, která nás překvapila, to nechceme jen tak vzdát. Máme jasnou ideovou představu produkce: kvalitní a čtivá beletrie i nonfiction, bez podbízivosti i bez úzké specializace či vysoké odbornosti. Knihy jsou podle nás především ke čtení. Doufáme, že kvalitou vybíraných titulů českého čtenáře oslovíme a najdeme si k němu cestu i v této pro knižní trh složité době.“

Výrazným titulem, který nakladatelství Maraton chystá do prodeje, je Agnessa, zaznamenané svědectví Agnessy Mironovové, manželky čekisty Sergeje Mironova, který ve třicátých letech udělal strmou kariéru ve stalinské nomenklatuře. Vyprávění zaznamenané spisovatelkou Mirou Jakovenkovou ukazuje hrdinku Mironovovou jako nejednoznačnou postavu, okouzlující i odpudivou ženu, která díky svému silnému charakteru přežila v dobách největší hrůzy. Zavírala přitom oči před skutečností, že její muž je vrahem. Sama později strávila několik let v gulagu a její hledisko se během života měnilo. Přesto i na konci života svého manžela z lásky ospravedlňovala a upřímně po něm truchlila. „Je to mrazivé, obtížně uchopitelné truchlení po člověku, který má na rukou krev. Přesto je svou upřímností a otevřeností nutně dojemné,“ říká o knize, která 18. března vyjde v rámci Velkého knižního čtvrtku Kosmasu, její redaktorka Nina Hřídelová. „Myslím, že nás zajímají a přitahují právě takové tituly: něčím problematické, na pomezí žánrů, takové, které nezacházejí s historií ve zjednodušujících zkratkách.“

edičním plánu na rok 2021, který nakladatelství zveřejnilo na svých webových stránkách, se tématu totality a biografie věnuje i jiný titul, životopis Lenin. Osobnost, ideologie, teror od historika a novináře Victora Sebestyena. „Kniha je vzorem politického životopisu pro široké publikum: spojuje historickou přesnost s beletristickou živostí a napínavostí. Aniž se autor uchyluje k psychologickým generalizacím nebo pompézním spekulacím, představuje Lenina jako komplexní osobnost – včetně primitivních a monstrózních rysů, ale bez velkohubých ideologických soudů,“ říká o Leninovi jeho překladatel Martin Pokorný. Výsledkem je politický thriller, který má potenciál oslovit jak odborníky, tak i nadšence historie.

Na přelomu roku nakladatelství Maraton představilo také novou edici Světových klasiků, ve které se chce věnovat význačným a časem ověřeným autorům. Ukazuje je ale v jiné podobě, než na jakou byl český čtenář dlouho zvyklý. Prvním autorem edice je Honoré de Balzac: „Balzaca jsme jako prvního autora edice zvolili proto, že v povědomí většinového českého čtenáře je zapsán v lepším případě jako autor rozsáhlých společenskokritických románů, které ilustrují přechod od ‚romantismu‘ k ‚realismu‘, v horším případě je v důsledku desítek let marxistických interpretací viděn jako ‚kritik buržoazní společnosti‘, k čemuž v českém prostředí přispělo i to, že na komentáře a doslovy k jeho překladům měl po desítky let monopol Jan Otokar Fischer, teoretik ‚kritického realismu‘. Rozhodli jsme se Balzaca rehabilitovat a vybrat ty prózy, které z jeho rozsáhlé bibliografie považujeme za nejhodnotnější,“ uvádí Richard Štencl. Zatím v edici vyšel jeho román Lilie v údolí, doprovozený vynikající biografií Balzaca z pera rakouského prozaika Stefana Zweiga.

16.3.2021