Nejprestižnější slovenskou literární cenu získal letos Peter Maczovszky

Tomáš Weiss

Ta cena se jmenuje Anasoft Litera a kniha, který pětičlennou porotu oslovila Tantalopólis. Touto volbou se velmi sympaticky čtenářům připomíná, že kromě počteníčka se dá ocenit experimentální próza. Hezký dárek k autorovým listopadovým padesátinám.

Porota si v nejužší závěrečném souboji vybírala mezi spisovateli Ballou, Irenou Brežnou, Dušnem Duškem a právě Peterem Maczovszký (1966). Dušan Dušek nakonec získal Cenu čtenářů za knihu Ponožky pred odletom. Vítězná kniha Tantalopólis není lehké čtení. Je to formálně náročná stavba se svérázným humorem. Je to kniha, kterou si oblíbí zvlášť ten, kdo ocení hodinářskou práci s textem, tady s jazykem.

Vítezný autor žije momentálně v Brazílii a podle svých slov už letos na Slovensko nepojede. Jak sám říká na zprávu o ocenění: "Když se rozdávají ceny, vždycky myslím na spisovatele, kteří žili v době bez literárních cen.Představte si, že ani Cervantes, ani Dostojevský, ani Hašek žádnou literární cenu nedostali. Nevím, co je lepší - žít v době bez cen nebo si namlouvat, že hodnotu spisovatelova díla určují získané trofeje?"

Kdo si bude chtít Tantalopólis nebo další autorovy knihy přečíst, bude to muset zvládnout slovensky. V českém jazyce zatím, narozdíl od některých svých slovenských kolegů, jeho díla nemáme.

víc o slovenské literární ceně na www.anasoftlitera.sk

20.9.2016