Komiksový (limitovaný) Dracula

nakl. Argo

Komiks Dracula byl vytvořen podle románu irského spisovatele Brama Stokera francouzským umělcem Georgesem Bessem . První výtisk vydalo francouzské vydavatelství Glénat BD 16. října 2019. Komiks byl tak úspěšný, že Bess dostal za tuto adaptaci cenu na festivalu Prix Imaginales 2020

Bram Stokerův model upíra je zobrazován oděný do černé, s výrazným obličejem připomínajícím dravého ptáka, úzkým dravčím nosem, s mohutným knírem, srostlým obočím, vysokým klenutým čelem a širokou bradou. Dále jsou pro něj charakteristické: ostré špičáky přečnívající přes rudé rty, špičaté uši, dlouhé nehty, chlupaté dlaně a mrtvolně zapáchající dech. Jeho pleť je velmi bledá a jeho tělo je chladné na dotek. Je prototypem upíra: nevrhá stín, neodráží se v zrcadle, má sílu dvaceti mužů, pomalu stárne a ovládá přírodní živly jako mlhu, déšť, blesky. Také ovládá malé živočichy jako krysy, sovy, netopýry, můry, lišky a vlky. Všichni mrtví v jeho blízkosti ho poslouchají; vzývá mrtvé. Vidí ve tmě, proto jeho moc končí za rozbřesku. Pohybuje se po měsíčních paprscích jako pouhý prach. Dokáže se změnit v netopýra, vlka, psa, anebo v mlžný opar; může tedy proplout pode dveřmi, či projít klíčovou dírkou. Shodně s legendou se totiž upíři mohli přeměnit do jiné formy.

Stokerova žena Florence a syn Noel vzpomínali jak Stoker se stoprocentní zaujatostí pracoval na Draculovi. Vzpomínali, jak před nimi čítával své příběhy a Dracula je utvrdil v tom, jakou má Stoker ohromnou představivost.

První vydání Draculy se objevilo v květnu roku 1897, svůj dokončený rukopis svěřuje Stoker vydavateli Archibaldu Constablovi. Constable vytiskl tři tisíce kopií a v roce 1901 vydal edici paperbackovou. Byly naznačeny tři možné názvy, a to: Count Dracula, The Un-Dead a The Dead UnDead. Nakonec byl titul změněn na Dracula. Konečně se nedovídáme, jestli na tomto názvu trval Stoker, nebo vydavatel.

použity výňatky z diplomové bakalářské práce Barbory Chytilové Fenomén Dracula - od Byrona k dnešku, MU  - filozofická fakulta, 2008

25.2.2021