2.400 e-knih od 10 nakladatelů se slevou 30 – 50 %

Tomáš Weiss

Nabít si čtečku (iPad, notebook, telefon....) četbou je možné dnes už několika desítkami tisíci tituly. Celoročně, každodenně, stačí si vybrat, zaplatit, stáhnout a číst. Všechno může proběhnout než řeknete švec. Kosmas teď, na začátku roku 2021 nabízí zase jednou akční nákupy e-knih. Využijte, jsou mezi nimi i nejprodávanější knihy roku 2020.

U e-knih je letos možná zároveň oslavit 50 let od vzniku ideje elektoronických knih (Michael S. Hart založil v roce 1971 Projekt Gutenberg).

Nejprve se elektronické knihy zaměřovaly pouze na obory související s počítači, například různé příručky pro hardware. S rozvojem internetu bylo čím dál snadnější elektronické knihy přenášet, už k tomu nepotřebovaly hmotné nosiče. Trh se tříštil nejednotností formátu a menším trhem čtenářů elektronických knih. Převahu získávala firma Adobe s formátem PDF.. Nejdříve se knihy v elektronickém formátu šířily hlavně nelegálně, poté se k tomuto proudu přidaly firmy, které ovšem nabízely převážně volná dílači knihy, jejichž autorům vypršela autorská práva. Poté se přidali autoři, jejichž knihy nakladatelé odmítli vydat, a tak poskytli svá díla on-line.

V roce 1998 začaly americké knihovny nabízet e-knihy zdarma jako doplňkovou službu na svých webových stránkách, ovšem nešly stáhnout. Mezi převládající žánry opět patřily odborné, technické a vědecké publikace. Zároveň se v tomto roce poprvé objevily čtečky elektronických knih Rocket ebook, SoftBook a Cybook. V roce 2000 dal americký spisovatel Stephen King k dispozici on-line svou knihu Riding the Bullet, ovšem číst ji šlo pouze na počítači. Od roku 2003 nabízejí k volnému stáhnutí populární beletrii jako tzv. e-půjčování knih. Podle průzkumu z roku 2010 nabízí 66 % amerických knihoven e-půjčování, proto je rok 2010 považován za bod zlomu při šíření elektronických knih.

V červenci 2010 oznámil internetový obchod Amazon.com že během 2. čtvrtletí roku 2010 prodal poprvé více elektronických knih oproti klasickým (včetně vázaných).

zdroj: Wiki

A co říká o e-knihách poslední Zpráva o českém knižní trhu Svazu českých knihkupců a nakladatelů?

Sortiment

V roce 2019 nabízela knihy v elektronické podobě většina významných tuzemských nakladatelů (více než 450 nakladatelských značek). Celkově bylo na konci roku 2019 dostupných zhruba 23000 titulů, rok 2019 vyšlo nových 4170 e-knih. V elektronické podobě byla k dispozici převážná většina nejprodávanějších titulů, což dokládají i žebříčky nejprodávanějších e-knih a tištěných knih, které byly z větší části v roce 2019 podobné.

DPH

Pro rozvoj prodeje e-knih nadále platila v roce 2019 nepříznivá vysoká sazba DPH (21 %), která elektronickou knihu znevýhodňovala oproti fyzické. Novela zákona o DPH zařadila e-knihy a audioknihy do druhé snížené sazby od 1. 5. 2020.

Žánry

Nejprodávanějším žánrem u e-knih je „beletrie“, „detektivky a napětí“ a následuje „sci-fi a fantasy“. Z naučné literatury byl největší zájem o e-knihy o osobním rozvoji.

Čtenáři elektronických knih

Mezi čtenáři e-knih dlouho dominovali muži. Dle údajů prodejců v roce 2019 byl poměr čtenářů a čtenářek elektronických knih vyrovnaný.

Celkový prodej e-knih v roce 2019 nadále rostl, a to rychleji než prodej fyzických knih. Meziroční růst činil 12 %. 

Elektronické knihy čtou čtenáři nejčastěji ve čtečce (84 %), v mobilu (19 %) a na PC (11 %)

 

 

12.1.2021