55 rostlinných nápojů pro dobrý spánek

nakl. Alpha book

Koncept pití teplého mléka pochází z ájurvérdského pokynu, že má-li se mléko správně trávit, musí se přivést k varu a zpěnit, čímž se změní jeho molekulární struktura a je pro člověka snadněji stravitelné. Do ohřátého mléka se přidá koření, které pomáhá při předcházení hlenotvorným účinkům mléka. A když se přidá celá škála superpotravin, zrodí se moderní moon milk. Víc Gina Fontana a její kniha.

Ukázka:

SPÁNEK A VÝŽIVA

Není žádným tajemstvím, že pro naše duševní, tělesné i emoční zdraví je spánek nesmírně důležitý. Všichni víme, že bychom se měli zdravěji stravovat a více se pohybovat, ale i spánek je základním kouskem skládačky. Spánek je nevyhnutelným předpokladem, abychom zdravě fungovali, reguluje naši náladu a paměť. Na nedostatku spánku se také podepisuje nevhodné stravování a větší chuť k jídlu, které vedou ke zdravotním problémům, jako je nespavost, apnoe, vysoký krevní tlak, vysoká hladina krevního cukru a obezita. Jak tedy výživa ovlivňuje spánek? Možná jste si pro lepší spaní vytvořili různé užitečné návyky – jako třeba zalehnout každý večer ve stejnou dobu – a dodržujete určité rituály, o kterých jste si přečetli, že vám pomohou k hlubšímu spánku: udržovat ložnici v chladu a tmě, sprcha před spaním, odložení telefonu a počítače dlouho předtím, než jdete spát, nebo si pustit aromaterapeutický difuzér. Ale pro váš optimální spánek může být klíčový i pečlivý rozbor vašich stravovacích návyků. Mnoho lidí si dá pozdě večer k snědku něco, co je plné prázdných kalorií, sacharidů nebo cukru, a tím vlastně probudí své tělo v době, kdy se ho zároveň snaží zklidnit. To vede k přejídání a nabírání na váze. Přitom tělo nedostává žádné prospěšné vitaminy a minerály, přičemž toto hraje v nespavosti největší roli. Když před spaním vypijete zklidňující moon milk, dáváte tím tělu signál, že je čas se uvolnit a připravit na spánek – a k tomu je to ještě chutný, přírodně oslazený, blahodárný a zdravý dezert.

Recepty na moon milk vám pomohou se uvolnit a upadnout do vytouženého spánku, a navíc dodají vašemu tělu výživné látky, ale je důležité uvědomit si důležitost každodenní stravy. Strava bohatá na různé druhy celozrnných potravin, ovoce, zeleninu, kvalitní bílkoviny (zejména rostlinného původu) a prospěšné tuky (olivový olej, avokádo, ořechy a semínka), ale i omezení cukru a chemicky upravovaných potravin má klíčový vliv nejenom na naše zdraví, ale také na spánek. Pestrá strava zajišťuje náležité zásobování těla živinami potřebnými pro spánek a dodává tělu vše, co potřebuje pro svou obnovu a regeneraci. Mnoho receptů v této knize obsahuje bylinky, koření a superpotraviny, které vám poskytnou „první pomoc“, když máte za sebou špatný den, ale zcela jistě nemohou nahradit nebo vykompenzovat jiné stravovací návyky.

Gina Fontana

5.10.2020