#mojeargo: Rád bych byl knihkupcem - rozhovor s Matthew Dicksem

Jana a Tomáš Kalistovi

Když se vám do ruky dostane netradiční román o knihkupci, psaný formou seznamů, který vás od prvního řádku vtáhne do děje, jistě vás také napadne: Co tomu říká opravdický knihku-pec? je to román ze života?

# Hlavní hrdina je založením introvert, ale za ženu má pravý opak, z tohoto rozporu pak vzniká spousta komických situací. máte to tak také?

Vůbec ne. Já i moje žena jsme doko-nalí extroverti. Máme hodně kamarádů, známe hodně lidí a trávíme fůru času veřejným vystupováním. Tím spíš mě psaní o Danovi strašně bavilo. Jsem totiž obvykle dost sebejistý a s ničím si moc nelámu hlavu, takže Danova osobnost je v mnoha smě-rech můj pravý opak. Mohl jsem díky němu prozkoumat oblasti, na které moc často nemyslím, a zkusit pochopit někoho, kdo má úplně jiný pohled na svět. 

# Hlavní hrdina má seznam knížek, které nikdy nečetl, ale tváří se, že ano. je to i váš případ?

Ne. Danův seznam nepřečtených knížek je sice dost podobný tomu mému, ale já se na rozdíl od něj k podobným věcem zcela bez rozpaků přiznávám. Jeden můj kamarád o mně říká, že „žiju nahlas“. Považuju to za velkou pravdu a dělá mi radost říkat věci, které by jiní neřekli. Ke svým chybám a pokleskům se klidně kdykoliv přiznám, takže Danovo tajnůstkaření pro mě zrovna typické není

Píšete knihy pro děti. Dan je sice dospělý, ale v některých situacích jako dítě přemýšlí a jedná. myslíte si, že v každém z nás zůstává kus dítěte, který v určitých situacích vystoupí na povrch?

Ano. Nepochybně. Jako učitel na prvním stupni základky trávím spous-tu času s dětmi a moc dobře s nimi vycházím. Má to spoustu důvodů, ale jedním z nich je právě moje vnitřní dítě. Táhne mi na padesát, ale po pravdě řečeno se občas pořád ještě cítím jako puberťák. Miluju takovou tu dětskou praštěnost a jsem dokona-le spokojený, když se můžu celé dny kočkovat se svými dětmi, pošťuchovat se s žáky a chovat se neadekvátně svému věku.

# Pro koho je podle vás kniha určena? (Tedy kromě neurotických knihkupců na pokraji bankrotu.)

Moc doufám, že je to knížka pro všechny, ale podle mě je obzvlášť vhodná pro lidi, co nečtou. Pro ně-koho, kdo už léta nepřečetl román a nedokáže se na to dostatečně sou-středit. Hodně žen mi říkalo, že tohle byla po dlouhé době první knížka, kterou si přečetl jejich muž. Což mi dělá ohromnou radost.

# Jana a Tomáš Kalistovi

13.8.2020