Pozor na civilizační cukr!

nakl. Alpha book

Nízkosacharidová strava je hovorový výraz pro popsání diety, která omezuje jak cukry, tak škrobové uhlohydráty. Cílem této knihy je ukázat vám, proč je nízkosacharidová dieta velice užitečnou stravovací filozofií pro udržení dobrého zdraví. Neexistuje ale univerzální řešení pro všechny. Všechno záleží na vašem celkovém zdravotním stavu a na vašich cílech; nejlepší je trochu experimentovat, a zjistit, jaká míra omezení vám vyhovuje nejlépe.

Mé procitnutí

Krátce poté, co jsem v roce 1986 nastoupil lékařskou praxi v Southportu, jsme prováděli průzkum mezi našimi pacienty s cukrovkou 2. typu; měli jsme tehdy pouze 57 případů. V té době jsme nemoc nazývali buď „cukrovka“ nebo „stařecká cukrovka“, což odráželo skutečnost, že většinou se vyvinula u lidí mezi padesáti a šedesáti lety, nebo ještě později, a že její částečně odhalenou příčinou byl cukr. V naší praxi se nevyskytovali pacienti s cukrovkou 2. typu pod padesát let.

V současnosti, o třicet let později, jsme se dostali z 57 případů cukrovky 2. typu na 472! Jednadvaceti z těchto pacientů je pod padesát let a jejich průměrná váha je 110 kilogramů! Nejmladšímu je čtyřiatřicet let. Byl jsem tedy svědkem více než osminásobného nárůstu výskytu diagnostikované cukrovky, a věk pacientů se stále snižuje.Pětadvacet let jsem si myslel, že s tímto smutným trendem nejde nic dělat. Zdálo se, že jediným řešením je přidání dalších léků a zvýšení dávek. Pak se jednoho dne, asi před šesti lety, všechno změnilo. Potkal jsem dámu, která shodila tolik kil, že jsem ji nepoznal, a když jsme jí udělali krevní testy, přesvědčili jsme se, že svou cukrovku 2. typu překonala (lepší vyjádření by bylo, že ji dočasně potlačila), a to navzdory tomu, že přestala brát léky! Byl jsem fascinován, protože ustoupení cukrovky jsem za celou svou kariéru nikdy nezažil. Jak to dokázala? Vysvětlila mi, že byla jednou ze 40 000 členů nízkosacharidového fóra na webu Diabetes.co.uk. Tím začala má vlastní cesta poznání.

dr. David Unwin v předmluvě

Ukázka:

Sedm principů sacharidové stupnice

Tyto principy platí, i pokud jste štíhlí a zdraví, ale můžete si dovolit trochu více volnosti. Jeden má tendenci přidávat si navíc nějaké ovoce a škrobovou zeleninu, zatímco druhý dává přednost občasnému krajíci kváskového chleba nebo malé misce špaget.

➊Zredukujte nebo vylučte ze své stravy škrobová uhlohydrátová jídla. Patří k nim: snídaňové cereálie, chléb, těstoviny, bílé brambory, rýže, kuskus, krekry, vločky, ovesné koláčky, koláče, sušenky, sladkosti, mléčná čokoláda, ovocný džus, perlivé nápoje a ovocné šťávy.

➋Nacpěte se zeleninou u každého jídla. Neškrobové a salátové druhy zeleniny se mají jíst hojně, abyste se po každém jídle cítili zasycení. Jezte kořenovou zeleninu v závislosti na vaší snášenlivosti sacharidů (kde na stupnici se nacházíte).

➌Zařaďte do svého jídelníčku zdravé tuky – jsou pro váš metabolismus klíčové a pomohou vám cítit se déle sytí. Jezte mastné ryby, olivový olej, kokosový olej, avokádo a živočišné tuky. Ořechy a sýry jezte umírněně; jsou výživné a chutné, ale mají hodně kalorií, tak na ně dejte pozor.

➍Co se týče ovoce, jsou vhodné lesní plody, protože přirozeně obsahují málo cukru. V knize najdete grafy, které ukazují škálu ovoce od nízko-sacharidového po ovoce s vysokým obsahem sacharidů. Snažte se vyhýbat tropickému ovoci s vysokým obsahem cukru, jako je mango, ananas nebo banán.

➎Dopřejte si v každém jídle proteiny – jsou pro vaše tělo nevyhnutné a pomáhají udržet si déle pocit sytosti.

➏Přestaňte zobat. Postění se mezi jídly a v noci může opravdu pomoci zlepšit inzulinovou rezistenci – nejsme stvořeni k tomu, abychom neustále jedli! Zaměřte se na tři pořádná jídla denně a pak přestaňte.

➋ Vypijte asi dva litry vody denně.

4.8.2020