Romance písku a moře

Cosmopolis

Maddie se snaží obstát v roli hostesky na luxusní jachtě a vyhovět zhýčkaným hostům, jenže arogantní Tara jí to moc neulehčuje. Mezi Nickem a Tarou to začíná pomalu skřípat, přece jen pocházejí každý z jiného světa. O Maddie se zajímá jeden z hostů, hezký a bohatý Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky – myslí to ale upřímně? Zároveň si Maddie uvědomuje, že se jí čím dál tím víc líbí Nick…

Ukázka:

„Ahoj všichni, tohle je Maddie,“ zavolal Ivan. Maddie zaznamenala, že má na sobě výstavní kapitánskou uniformu. Usmála se a sklopila pohled ke svým botám. Vsadila by se, že Tonce a Vesně se Ivan nesmírně líbí, když má na sobě tuhle okouzlující bílou kapitánskou košili s černozlatými nárameníky, bílou čepici s kšiltem a bílé kalhoty. Ale když ho takhle vidí pragmatická a vtipná Zita, nejspíš si do něj vesele rýpne.

„Ahoj všichni.“ Rozhlédla se po hostech a schválně se vyhnula pohledem těm dvěma protivům, kteří se usadili na vzdálené straně stolu. Připojili se k nim čtyři lidé, dvě ženy a dva muži. Maddie se chvíli snažila uhádnout, jaké jsou asi mezi nimi vztahy. Jsou to dva páry? Nejblíž k ní seděli na kraji lavic dva muži, jeden vysoký a tak hezký, že se z něj ženám jistě podlamují kolena. Určitě nebyla náhoda, že modrá lněná košile nádherně podtrhovala temnou modř jeho očí. Dlouhé nohy měl natažené, kotníky překřížené a vyzařovala z něj autorita a sebevědomí, jako kdyby mu loď patřila. Kdyby neměl stejně tmavé vlasy jako Nina, Maddie by ho odhadla na muže, který si jachtu pronajal, ale nejspíš to byl Nick.

„Maddie je vaše hosteska,“ vysvětlil Ivan. „Bude se starat o vaše kabiny, podávat snídani, oběd a večeři, a když nebudeme kotvit v přístavu, bude vás vozit člunem na břeh a zpátky.“

„Ahoj Maddie,“ pozdravil ji přívětivě muž, kterého považovala za Nicka, a přátelsky se usmál. Jasně že je k ní milý, vždyť ví, že je Ninina kamarádka. Maddie se na něj dívala a tajila dech. Proč ji Nina nevarovala, že je její bratr takhle hezký? Jenže Nina si to nejspíš vůbec neuvědomuje a stejně jako Maddie považuje své bratry za otravné osiny v zadku. Ale teda! Ten má nádherné oči!

„Můžu ti s tím pomoct?“ Vzal si od ní lahev a jeho prsty se při tom dotkly jejích. Měl hladkou kůži. Maddie se pousmála; Ninin bratr je plný překvapení. Vřele její úsměv opětoval a řekl: „Já jsem Simon. Simon Beresford.“

„S-Simon.“ Podala mu ruku a myšlenky jí divoce vířily hlavou. „Ahoj,“ pípla směšně přiškrceným hlasem.

Pohlédla na druhého muže, který teď držel za ruku vysokou, štíhlou ženu s dokonale rovnými modročernými vlasy. Takže tohle je Nick. Vybavila si, jak Nina říkala, že Nick chodí s modelkou. S takovými vlasy ta žena může dělat přinejmenším reklamy na šampony. Husté lesklé vlasy jí zářily zdravím a byla trochu ostuda, jak kontrastovaly s Nickovým řídkým narezlým chmýřím. Maddie zklamaně stiskla rty. Nick nebyl žádný krasavec, ačkoli v jeho buclatém, tak trochu buldočím obličeji bylo něco sympatického, a když se po ostatních vesele rozhlížel, oči mu zářily nakažlivou radostí ze života.

Simon mezitím vzal do ruky lahev šampaňského, sundal z ní kovový košíček, odstranil fólii a pak vytlačil ven špunt zkušeným pohybem člověka, který už otevřel hodně lahví. Neukápla ani kapka. S milým úsměvem podal lahev Maddie.

„Děkuju, je vidět, že máte praxi.“

„Velkou,“ odpověděl a i to jediné slovo vyznělo podmanivě.

Usmála se na něj. Postupně plnila sklenice a podávala je Simonovi, který je posílal dál kolem stolu.

„Tak na zdraví nás všech,“ prohlásil Nick nečekaně snobským hlasem a pozvedl sklenici. „Bon voyage. Ať si všichni, kdo na téhle lodi plují, skvěle užívají… a pokud si někdo užívat nebude, nechci se to dozvědět.“ Dychtivě se napil a pak se rozzářil. „Tahle loď stála hromadu peněz, takže kdo se nebude dobře bavit, bude dělat kliky. Hezkou dovolenou.“

„Ale no tak, Douglasi,“ zamračila se jeho přítelkyně a odtáhla ruku.

Douglas! Maddie nechápavě zamrkala a pak si uvědomila, že bezhlesně vyslovila jeho jméno. Pokud tohle je Douglas… Ne, to není možné. Maddie střelila překvapeným pohledem po muži ve vzdáleném koutě a on k ní bohužel ve stejném okamžiku vzhlédl. Jízlivě povytáhl obočí a Maddie se rychle odvrátila.

Tohle je Nick! Z toho jak se tvářil, bylo jasné, že pochopil, že Maddie právě odhalila jeho identitu. Nepatrně zavrtěla hlavou a on s posměšným výrazem zvedl sklenici k přípitku.

„Někdy jsi fakt neomalený.“ Douglase stále ještě plísnila jeho přítelkyně.

„Co jsem udělal?“ Nasadil sklíčený výraz.

„Nic,“ odpověděla, stiskla rty a napila se šampaňského.

Simon a Siri pozvedli sklenice a oba zopakovali: „Hezkou dovolenou.“

„Omlouvám se, moje drahá,“ ozval se najednou Douglas. „Měl jsem všechny představit. Takže já jsem Douglas. A pronajal jsem tuhle loď.“ Poslední slova řekl s náležitou hrdostí v hlase.

„Myslím, že to už tady všichni vědí,“ zamumlala rozladěně jeho přítelkyně.

Ignoroval ji a pokračoval v představování. „Tohle je moje přítelkyně Cory.“ Dívka s modročernými vlasy zdvořile pokývla, ale v očích měla nepřítomný výraz, jako by byla duchem daleko.

„Tamhle sedí Tara a Nick a tohle je Siri, něco jako moje sestřenice.“ Vřele se na ni usmál.

Siri kývla, ale Tara si začala povídat s Cory a ani nevzhlédla. Nick nezúčastněně zíral na moře.

„Ráda vás všechny poznávám,“ řekla Maddie. „Doufám, že si užijete krásný výlet.“

„To si rozhodně užijeme,“ odpověděl Douglas. „Před chvílí jsem s Ivanem probíral náš kurz na příští dva a půl týdne.“ Poklepal na jednu z námořních map na stole. „Budeme se mít báječně. Poplujeme z ostrova na ostrov a budeme flámovat.“

12.6.2020