Jiří Hájíček - Plachetnice na vinětách

Čtení spojuje

Hájíček přichází s novou knihou, která čtenáře zavede do Prahy a znovu i do jižních Čech, přesněji do Českého Krumlova. Spolu s vysokoškolskou učitelkou literatury Marií, hlavní postavou románu, která přejíždí mezi oběma městy, jako by tápala mezi svou minulostí a budoucností.

„Jako muž jsem stál na její straně ve všem, co se jí v příběhu přihodí a co řeší. V předchozím románu Dešťová hůl je hlavní postavou Zbyněk, muž zhruba stejného věku jako Marie v Plachetnicích na vinětách. Přiznávám, že jistější jsem se cítil v kůži Zbyňka, vymáchat se s ním v té krizi středního věku, ale psát Marii bylo asi trochu větší vzrušení a taky risk,“ říká Jiří Hájíček, který část jedné kapitoly knihy přímo v Českém Krumlově také napsal.

Plachetnice na vinětách vycházejí v nakladatelství Host 2. června 2020. Ve stejnou dobu vychází v nakladatelství audioknih OneHotBook také audiokniha načtená Vandou Hybnerovou.

„Nejvíc mě překvapilo, jak může muž dokonala odhadnout a vystihnout pohnutky ženy v tomto věku. Sama jsem jen o trochu straší, než hlavní hrdinka Marie a myslím si, že knížka je dobrým návodem k tomu, jak se vypořádat s nástrahami života. Za mě je hlavní její poselství to, že žena nikdy nezastárne natolik, aby přestala toužit. Přečetla jsem to jedním dechem,“ popisuje Vanda Hybnerová.

1.6.2020