Zelenina v kuchyni bezezbytkově

nakl. Alpha book

Nic nevyhazovat! Všechno použít! Nejen plody, ale i listy, kořeny, stonky, květy....Když už to příroda jednou porodila, byl by hřích nad tím ohrnovat nos. Autorka Kuchyňská zahrádka bez odpadu Katie Elzer-Petersová knihu věnovala svému muži, "Joeovi, vedoucímu zalévání a pěstiteli, který má na starosti zahradu, když jsem na cestách."

I ta nejmenší semínka obsahují všechno, co potřebují k růstu, ať už jde o vysoké duby, nebo podlouhlé dýně. Z některých rostlin můžete kousek uříznout, vložit ho do vody a pozorovat, jak zakoření. Určité rostliny vyrostou, vykvetou, vyprodukují semínka a uvadnou, ale další rok rostou znovu. Trvalky mohou růst několik desetiletí a jednoletky prožijí svůj život vmžiku, sotva vydrží jedno období a potom zvadnou.K zužitkování kuchyňských zbytků budete potřebovat základní znalosti z botaniky. Musíte vědět, jestli z rostliny jíte semínka, kořeny, listy, stonky nebo přeměněné stonky, takže se potřebujete naučit rozeznat, kterou část máte znovu zasadit a jakou roli hraje v životním cyklu rostliny. Díky tomu pochopíte, co od pěstování můžete očekávat.Existuje mnoho rostlin, které si můžete znovu vypěstovat, ale tato kniha se věnuje jen některým z nich. Zamě-řila jsem se na ty jednodušší a plodnější, protože naším cílem je se nejen dobře najíst, ale zároveň se u toho pobavit. Se znalostmi z této kapitoly budete znát základy pěstování rostlin, a lépe si poradíte i s těmi, kterým se nevěnuji.

Katie Elzer-Petersová

 

 

2.3.2020