Nejlepší fotografickou výstavu roku 2019 podle Guardianu měla Libuše Jarcovjáková

Tomáš Weiss

Jak píší na aktualne.cz - britský deník Guardian vyhlásil žebříček nejlepších fotografických výstav roku 2019 a jeho první příčka patří české fotografce Libuši Jarcovjákové. Prvenství připadlo její výstavě nazvané Evokativ, která okouzlila kritiky na fotografickém festivalu Rencontres d'Arles. Přinášíme ukázku z její knihy Černé roky, která je jejím deníkem, fotografickým i literárním.

Leden 1980

Vzteky se mi chce až brečet. Dneska jsem píchla prstem do vosího hnízda a podle toho se i cítím. Ve změti negativů jsem se pokusila najít jednu část. JE TO ZOUFALSTVÍ! Několik let netříděné materiály. Kolik technicky nekvalitního materiálu se mi válí v šuplíkách.

Naprosto se v tom neorientuju, můj archív v podstatě neexistuje. Vyplývá mi z té dnešní ex-kurze mezi mé věci velice smutný závěr. Počkej, pozor, teď jsi unavená, a proto i vzteklejší, než je zapotřebí. V tuhle chvíli volala Ester, mou situaci pojmenovala jako „mrdník“. Stejně se tím prokoušu!

Beru penicilín a hodně času trávím v posteli. Dnes jsem byla od úterka poprvé venku, knihovna a hospoda. Je tu nepříliš příznivé klima, do Prahy přijela nakupovat Jitka, je jí plný byt a svou naprostou neschopností zabavit se sama způsobuje dost velký neklid. Ne-může za to a ode mě je to asi dost blbé, že ji kritizuju.

Dnes hodně přemýšlím. O svém současném životě. Ještě tu nejsem ani měsíc a už jsem značně uondaná. Venku je mrazivo a i to přispívá k malé příjemnosti současného života. Franta je kritik, oponent a misantrop. Každá naše schůzka je poznamenaná napětím. Navíc jsem před několika dny nechala ležet někde nahoře tyhle poznámky. Kus si jich přečetl a teď při každé návštěvě slídí, aby mohl v četbě pokračovat. Já ale cítím vnitřní potřebu tyhle aktualitky zachycovat a formulovat do slov, věcí, kterých si musím všímat. Riskuju tím, že si přečte věci, o kterých se s ním mluvit nedá, ale to asi jinak nejde.

Přemýšlím hodně o svém současném životním stylu a myslím si, že jestli za něco stojím, že na něm budu hodně věcí měnit. Vyhýbám se alkoholu a považuji to za veliký zisk. Žiju poměrně pravidelně. Naprosto nejsem spokojená se svou tloušťkou, fyzickou kondicí a zdravotním stavem. Uniká mi to, co bych nazvala snad „ radováním se ze života“. Mám na moc věcí a budu je realizovat.

To, co si teď napíšu, si za rámeček dát nemůžu. Včera jsem přišla ze školy domů něco před dvanáctou hodinou. Do doby, než jsem šla k Pavlovi, jsem neudělala nic. V pondělí jsem krom návštěvy školy opět neudělala nic. Dnes jsem sice poněkud trošičku pokročila s Mikroklimatem a mám za sebou konzultaci s Krejčím, ale jinak jsem neudělala NIC. Referát z politické ekonomie nemám ještě ani začatý.

Vznáším se mimo svět a je to PRŮSER

19.12.2019