Spánek, klid, štěstí – nedostatkové zboží?

Tomáš Weiss

Dobře a dostatečně dlouho spát, mít příležitost nebo schopnost pravidelně vypadnout z kolotoče povinností, cítit se alespoň tu a tam jako šťastný člověk. Všichni víme, že to taky chceme. Ale většina z nás je nevyspalých, v jednom kole a o štěstí sice slýcháme, ale buď před námi utíká, nebo už ani nevíme, jak vypadá, takže ho snadno přehlídneme.

Doba internetová deficit spánku, klidu a pocit štěstí ještě prohloubila. Protože někteří se bojí spát, aby jim ve světě něco neuteklo, nebo už jsou tak vyblikaní bílým světlem mobilních přístrojů, že jejich spánková centra vlastně ani neví, kdy je noc a kdy den.

A klid, ten bájný bílý jednorožec? Kde na něj mají narazit špatně vyspalá zombie? V práci se většina nestačí otáčet, po od nevidím do nevidím už nějak nemá na klid sílu. Volný čas tak vlastně automaticky klid neznamená. No a štěstí? Svět okolo nás nám často předhazuje, že na něj máme nárok, ale chyba lávky.  Ten pocit je vzácný, těkavý, velmi individuální a tím také špatně definovatelný. Někdy se dá odpracovat, někdy přijde zcela nečekaně.  No a co to vlastně je? Že zmeškám letadlo, které spadne? Že vyhraju na stírací los milióny? Že se se mnou usmíří někdo, komu jsem ublížil? Že se budu moct konečně vyspat a mít chvíli klidu jen pro sebe?

Není zcela jasné, jak ke štěstí dojít po přečtení jakékoliv knihy.  Ale není vyloučené, že mezi těmi padesáti radami vás nějaká posune k zážitku, který bude šťastný. Nechat si poradit se spánkem a získáním klidu zkouší civilizovaný člověk opakovaně. Tak tady máte další příležitost. Jo a pokud se vám nějak nezdá titulek článku, máte recht – spánek, klid ani štěstí  jsou sice nedostatkové, ale žádné zboží to není.

30.9.2019