Lázně přece léčí. Nebo ne?

Marie Herdová

Karlovy Vary, nádherné lázeňské město. Toto město je ale jiné, než se zdá. Je zkažené, upadá a vraždí se tu. Lze prohlédnout mozaiku lží a přetvářek dřív, než bude pozdě? Miloš Urban - KAR

Julián Uřídil je pozván do svého rodného města. Do Karlových Varů. Toto nádherné město, které je centrem lázní, ho ale ani v nejmenším nepřitahuje. Julián ví, že si s sebou bude muset přinést i vzpomínky, na které chtěl zapomenout, ale jeho pomoc je potřeba. Jako slavný spisovatel detektivek, kde se dost brutálně vraždí, je na žádost svého bývalého spolužáka přivolán, aby pomohl vyšetřit sérii vražd a kanibalismu. Jenže co když se nechtíc dostane přímo do centra dění?

Připravte se na hoodně, hooodně, hoodně pozitivní recenzi! Víte, Miloše Urbana považuji za takového klasika současné literatury. A přesto, jak je u mě dobrým zvykem, jsem od něj ještě nic nečetla. Tedy až na Kar, ten to změnil.

Jistě, opět se projevila má temná stránka a Kar si nějaký ten pátek poležel na skříni, než jsem se k němu dostala, ale já věděla, proč to dělám. Ve dnech 15. až 17. 7. se konala má dovolená. Kde jinde, než v Karlových Varech! Ihned jsem věděla, že tahle kniha pojede se mnou. Myslím, že lepší rozhodnutí jsem nemohla udělat.

Nejen, že kniha je nesmírně čtivá záležitost už od prvních stránek, ale pobyt ve Varech a možnost pohybovat se na místech, která se vyskytují v knize, to teprve bylo něco!

Je vidět, že autor prostě ví, jak se píše správná detektivka. Je to drsné, občas naturalistické, čtivé, poutavé, napínavé, ale hlavně dobrodružné! Kniha vás provede v podstatě celým centrem, ale i okolím Varů. Dostanete se ke Grandhotelu Pupp, na kolonádu, na rozhlednu Diana…a pokud nebudete mít to štěstí jako já, že byste se vyskytovali na místě činu, tak nezoufejte, díky skvělému popisu budete mít minimálně pocit, jako byste byli středem dění.

Když tady tak zmiňuji tu čtivost, nechápu jednu věc. Připadalo mi, že stránky utíkají nesmírně pomalu a vůbec nechápu, čím to mohlo být. Přitom jsem se od knihy nechtěla pomalu ani hnout.

Nicméně, nebojte se. Autor vám naservíruje „počtenou“, jakou jste ještě nezažili. Případ je komplikovaný, zamotaný. Je to plné zvratů (obzvláště na konci), nevíte, komu věřit, kdo je dobrý a kdo je zlý. Postavy jsou líčeny s kladnými i zápornými vlastnostmi, ale přesto si je všechny oblíbíte, a i na konci pro ty špatné budete mít pochopení.

Já vám mohu s klidným svědomím říci, že tu knihu zbožňuju. Jo, zní to divně u brutální detektivky, ale je to tak. Miloš Urban mi ukázal, že je škoda, že jsem se k němu dostala až teď a že Kar není první a poslední kniha, kterou jsem od něj četla. Pokud nad touto knihou přemýšlíte, určitě po ní jděte, nebudete litovat!

knižní blogerka Maya, www.maya-and-books.cz

 

13.8.2019