Matematika a fyzika oživlá osobními příběhy

Tomáš Weiss

Rozhovor se Zdeňkem Šedinou z nakladatelství MatfyzPress, které vzniklo na Matematicko-fyzikální fakultě UK Praha už před dvaceti lety, ale teď rozběhlo Edici popularizace.

Nakladatelství Matfyzpress chce knihami přitáhnout mladší ročníky k vědě. Ve světě plném pohyblivých obrázků to ale není zrovna snadné. Jak na to chcete jít?

Naše nakladatelství MatfyzPress a jeho nová Edice popularizace jsou součástí dalších aktivit, které mají vzbudit zájem u širší veřejnosti a samozřejmě i přitáhnout mladé lidi k matematice, fyzice a informatice.
To jsou hlavní obory, kterým se Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy věnuje. Celou oblast zviditelnění fakulty koordinují Oddělení mediální komunikace a Oddělení pro vnější vztahy a propagaci. Postupně se tak mění vizuální prezentace fakulty, zajímavým a méně formálním představením fakulty jsou také stránky matfyz.cz. Na sociálních sítích máme spoustu příspěvků, které velmi zábavně ukazují vědu jako přitažlivou záležitost.
Fakulta dále pořádá různé akce, jako například Jeden den s fyzikou nebo Jednu noc informatikou a matematikou. Širší skupině rodičů a dětí je určeno Vědohraní nebo prezentace fakulty na festivalu muzejních nocí. Ještě bych zmínil Robotický den, který přitahuje opravdu velkou pozornost nejen jako přehlídka rozmanitých robotů, ale i jako jejich soutěžní klání v různých kategoriích. Úplný výčet aktivit fakulty směrem k popularizaci vědy by však byl mnohonásobně delší.

Začali jste, jestli se nepletu, latinsko-českým traktátem o sněhové vločce? Proč?

K vydání tohoto traktátu došlo svým způsobem neplánovaně a ještě před vznikem Edice popularizace. Vlastně se jedná o soukromou aktivitu jednoho z docentů naší fakulty a jeho bratra. Vydali spisek v omezeném nákladu vlastními prostředky jako drobný dárek pro své známé. A nakladatelství MatfyzPress mělo posléze v prodeji velmi omezené množství. Rádi bychom vydali toto půvabné dílko Johannese Keplera "O šestiúhelníkové sněhové vločce" v dohledné době znovu a ve vyšším nákladu. Text, jak píše, věnoval Kepler " veleváženému kancléři Jeho Císařské Milosti panu Janu Matoušovi Wackerovi z Wackenfelsu, rytíři Zlaté ostruhy, podporovateli literátů a filosofů, mému pánovi a patronu" Vznikl kolem roku 1610 a dá se nazvat poutavým čtením "o ničem". A drobným milým dárkem zůstává pro čtenáře i v dnešní době.

Kniha Cesty nesmrtelných má podtitul Putování po osudech a hrobech slavných českých matematiků, fyziků a astronomů. Rozumím tomu správně tak, že taková procházka po hřbitově dokáže oživit osobní příběhy pozapomenutých hrdinů?

Ano, přesně tak. Osobní příběhy jsou protkány nejen slávou a úspěchy, ale mnohdy také nepochopením, neúspěchy a zapomenutím. Každé  místo posledního odpočinku odkrývá jedinečný lidský příběh zasazený do kontextu doby. A aby se dalo skutečně putovat, tak je v knize mapka s vycházkovými trasami po Olšanských hřbitovech. Můžeme si projít celou trasu, nebo trasu věnovanou matematiků, či případně fyzikům a astronomům. Nechybí ani trasa bezbariérová pro handicapované a maminky s kočárky.

Má taková kniha sloužit jako učební pomůcka pro osvícené pedagogy?

Použití knihy jako učební pomůcky pro pedagogy bylo jedním s cílů autorů a jistě by je potěšilo. Své si zde najde nejen vyučující matematiky a fyziky ale i díky množství dobových zajímavostí i souvislostí i spousta jejich dalších kolegů.

Kniha je moderně opatřena i QR kódy, tedy grafickými kódy, po jejichž načtení telefonem nebo tabletem se objeví další obsahy. Co mohou např. čtenáři za některými QR kódy najít?

Čtenáři si zde mohou najít například odkazy na zahraniční osobnosti, které byly spojeny s dobou a osudy osobností českých. Případně mohou shlédnout video z výroby až tajemné Kleinovy láhve jako geometrického tělesa s jedním povrchem, které nemá vnitřek ani vnějšek. A to samozřejmě není vše.

Jaké knihy plánujete? Budou mezi nimi takové, kteří přesvědčí nerozhodné čtenáře že skutečná věda je to pravé dobrodružsví?

To je vlastně jeden z důvodů proč edice popularizace vznikla. V tuto chvíli mohu prozradit, že jsme získali i práva na první překladové tituly. Do finiše se blíží příprava knihy G. Polyi, bývalého profesora Stanfordské univerzity. How to Solve It - A new Aspect of Mathematical Method. Náš pracovní název je Jak řešit matematickou úlohu. Kniha je vhodná jak pro učitele, tak i pro studenty. Je to jedna z nejúspěšnějších matematických knih, kterí byly kdy vydány. Od roku 1945 vyšla ve více než milionu kopií a byla přeložena do několika jazyků. Zjednodušeně řečeno, je o tom, jak hledat řešení matematické úlohy, jak uvažovat, jak hledat jiné postupy vedoucí k cíli ve chvíli, kdy stávající cesta k cíli nevede. Učí čtenáře nad problémem přemýšlet a využívat své zkušenosti z řešení úloh předchozích. Vedle návodu jak postupovat najde čtenář i zajímavé úlohy.
Druhou připravovanou překladovou knihou je titul M. Hanlona The Science of the Hitchhiker´s Guide to the Galaxy.  Pracovně knize říkáme Vědění podle Stopařova průvodce Galaxií a jak z názvu vyplývá, navazuje na velmi populární knižní řadu D. Adamse nazvanou Stopařův průvodce Galaxií. Hanlonova kniha dosud česky nevyšla a pro čtenáře příběhů Artura Denta a jeho přítele Forda Perfecta to bude určitě velmi milé překvapení.

21.7.2016