Kdo je David Walliams, nejvydávanější autor dětských knih současnosti?

Tomáš Weiss

David Edward Walliams ( 1971), známý je anglický komik, herec, spisovatel, televizní celebrita. Pro BBC napsal scénář k řadě sitkomů a skica show. V roce 2012 se stal porotce v show Britain´s Got Talent. Zahrál si v mnoha filmech a zazářil také na divadelní scéně. Znám je pro své scénáristické a režisérské práce. Na mnoha projektech spolupracoval se svým přítelem Mattem Lucasem, se kterým tvoří duo. Jeho knihy byly přeloženy do cca padesáti jazyků.

Walliams (rozený Williams) vyrůstal spolu se svojí starší sestrou Julií v Bansteadu. Navštěvoval Collingwoodskou základní školu, gymnázium Reigate (zde navštěvoval divadelní kroužek) a v roce 1992 dostudoval Bristolskou univerzitu – obor divadlo (drama). Stejný obor navštěvoval například i Simon Pegg (o rok níže než David) a Matt Lucas (1993–95).

David Walliams je výrazný svojí postavou (191 cm) a svým dramatickým přednesem. V roce 2006 na sebe upozornil charitativním přeplaváním kanálu La Manche (35 km) v 167. čase: 10 hodin 34 minut (výnos přesáhl 1 milión liber). V březnu roku 2008 přeplaval Gibraltarskou úžinu ze Španělska do Maroka (20 km) za 4,5 hodiny. V září roku 2011 během 8 dní uplaval 140 mil řekou Temží. Sport Relief díky němu opět vybral více než 1 milion liber.

Je znám i kontroverzemi okolo své orientace. Na toto konto si sám rád zažertuje. V květnu roku 2010 se oženil s holandskou modelkou Larou Stone. Má rád Jamese Bonda a Nicka Cavea, mezi jeho dobré přátele patří například komik a moderátor Jimmy Carr. V poslední době se David věnuje psaní knih. V roce 2008 vydal svojí první knihu The Boy in the Dress – určenou hlavně pro děti od 10 let. Od té doby vydal další dětské knížky.

Český překlad jeho knihy se objevil poprvé v roce 2012, kdy vyšla Babička Drsňačka.

27.6.2019