1. června je Den D - nechť dítě dostane knihu!

Tomáš Weiss

Dost možná třeba první v životě. Třeba se z nečtenáře stane čtenář. Třeba se ze čtenáře stane chronický čtenář. Samozřejmě, že se kniha dá dát jen tak. Ale když se nabízí taková příležitost jako Den dětí, tak proč ji nepoužít.

Tady jako inspirace výběr několika dětských knih podle OKA:

Roald Dahl: Kluk. Příběhy z dětství

Představte si, že se plavíte na palubě úžasné lodi. Ochutnáváte čokoládu pro výrobce té nejlepší čokošky. Vydáte se do Afriky za úžasným dobrodružstvím. Nebo se pomstíte jedné odporné babizně, která si vážně zasloužila trochu zavařit! Jako malého kluka potkala Roalda Dahla spousta neuvěřitelných příhod. Zážitky malého chlapce jsou ohromující, podivuhodné a někdy i děsivé. Všechny jsou ale zaručeně pravdivé a báječné! Kniha je určena čtenářům ode 8 let.

Kelly Barnhillová: Čarodějčin syn

Matka dvojčat Neda a Tama je čarodějka, svá kouzla uchovává ve sklepě v hliněném hrnci. Jednoho dne se jeden z chlapců nešťastnou náhodou utopí. Vesničané jsou přesvědčení, že přežil ten nesprávný. Když do vsi vrazí Král loupežníků, aby hrnec s kouzly ukradl, Ned prokáže nečekanou odvahu a kouzla, svou rodinu i celou vesnici ochrání. Jenže tím dobrodružství teprve začíná…
Ve vesnici na druhé straně lesa žije Áine, bystrá a praktická dcera Krále loupežníků, které v hlavě straší poslední slova její matky na smrtelné posteli: „Nesprávný chlapec ti zachrání život a ty zachráníš jeho.“ Když se cesty obou mladých hrdinů protnou, nezbývá jim než spojit síly a důvěřovat si: musejí totiž zabránit válce, která užuž mezi oběma královstvími hrozí vypuknout.

Vojtěch Matocha: Prašina

Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu.
A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a En po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny.

Eva Prchalová: Příručka mladého hledače

Dědeček odešel před dvaceti lety na nákup a už se nikdy nevrátil. Jeho třináctiletý vnuk Julek se jednoho dne rozhodne ho najít. Cesta míří nejprve do Egypta, kde ho posvátný skarabeus zavede do nitra pyramidy. Další dobrodružství v paralelním čase, do nějž proletí skrze bezedný kufr ve Ztrátách a nálezech, už prožívá ve společnosti kamarádů Aliny a Helmuta.
Ve zdánlivě bezvýchodných, bláznivých situacích jim pomáhá tajemná Příručka mladého hledače, jejíž původ není jistý, ale která je umí podivuhodně podpořit a vést i ve chvílích naprosté bezradnosti. Knížku o dospívání, hledání kamarádů, první lásky i sebe sama velmi působivě ilustrovala přední česká umělkyně Eva Koťátková.

Zuzana Pospíšilová: Týden mezi indiány

Jak se vlastně hraje na indiány? Víte, jak indiáni žijí, kde bydlí a co všechno umějí? Připojte se k Terezce a Vojtovi a staňte se na týden indiány stejně jako oni. Bude to týden dobrodružný a pestrý jako indiánská čelenka. Napínavý i poučný letní příběh od oblíbené autorky je určen začínajícím čtenářům.

Franchesca Cavallo, Elena Favilli:  Příběhy na dobrou noc pro mladé rebelky

Sto krátkých příběhů vypráví životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře snít velké sny.
Seznámíte se s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel nebo s tenistkou Serenou Williams. Každý medailonek navíc doprovází celostránkové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa.

Jean de Brunhoff: Babarova rodina

Kdo by neznal jednoho z nejslavnějších dětských hrdinů: laskavého, moudrého a velice moderního slona Babara, jehož příběhy ovlivnily generace dětí na celém světě a inspirovaly i řadu slavných umělců? Tato kniha příběhů sloního krále Babara je skutečným vrcholem Brunhoffovy tvorby.
Brunhoff vypráví rodičovské peripetie krále Babara a jeho ženy Celestýny s hravou lehkostí a smyslem pro humor, příběhy sloních trojčat jsou od začátku do konce legrační, dojemné i napínavé. Brunhoff je průkopníkem obrazové knihy, ale své vyprávění tentokrát prokládá i jednoduchým komiksem. Babarovy příběhy se dají číst a prohlížet pořád dokola a nikdy nepřestanou své čtenáře bavit.

Petr Stančík: Ohou! Kolik má kdo nohou?

Knížka pomocí hravých veršů i obrázků přivádí malé čtenáře k přemýšlení o vztazích mezi čísly a okolním světem. Neukazuje jim čísla jako chladné abstraktní pojmy, ale přibližuje jim je v podobě počtu nohou živých bytostí i věcí důvěrně známých z každodenního života. Každou ze dvanácti číslic (nula až deset, plus sto) oživuje krátký veselý příběh o nohách, nožkách i nožičkách. Knížka pomáhá rozvíjet dětskou fantazii a zábavnou formou připravuje děti na budoucí výuku matematiky ve škole. Je určená dětem od 0 do 10 let, pro předčítání s rodiči i na samostatnou četbu.

Sylvian Runberg: Modrá CREW 10: Orbital 3 + 4

Na Zemi se má konat obřad, při kterém se zpečetí mírové urovnání mezi Pozemšťany a Sandžary. V nejnevhodnější dobu ale dorazí lid galaktických kočovníků, kteří si říkají Rapakhunové, a najednou hrozí, že celý sektor znovu upadne do občanské války… Komiks.

 

31.5.2019