Kacířův kancionál - insanologie v luxusním provedení

Yinachi, Tomáš Weiss

Přesně 324 ručně skládaných stran svatokrádežných ilustrací, břitkého humoru, avantgardní poezie a fascinující grafiky ve čtvercovém formátu velikosti vinylu na luxusním krémovém hrubém papíru v obálce s reliéfní termo ražbou, se široku rudou saténovou stužkou a vloženou faksimilií. K tomu skrytý paralelní obsah, který lze zobrazit pomocí aplikace pro chytré telefony. To je provokace jménem Kacířův kancionál.

Kacířův kancionál aneb Insania mezi nebem a peklem je kniha ilustrovaných textů Insanie komentovaných ze záhrobí sociálních sítí historickými postavami od filosofů a duchovních revolucionářů přes mediální ikony, vrahy a jiné dobové figury až po Boha, Ďábla a tajemného Joea, který po 30 letech existence kapely možná konečně odhalí svou identitu. Kancionál obsahuje 324 stran svatokrádežných ilustrací a fascinující grafiky ve čtvercovém formátu velikosti vinylu a velkorysém provedení, které překvapí i ostřílené hudební a knižní fajnšmekry. Kniha žije dvojím životem díky skrytému paralelnímu obsahu, jehož animace a grafiku lze zobrazit pouze za pomocí aplikace pro chytré telefony.

Na knize se podílel tým ve složení: Petr Poly Pálenský - texty, Jakub Koki Dobeš - ilustrátor, Radan Běhoun - grafika, Jana Shaun Kubištová - redakce

Poly: Mám pocit, že tohle je kniha naprosto mimo všechny kategorie. Kapely teď často vydávají knížky o své historii, ale to jsme nechtěli. Chtěli jsme výtvarně krásnou knížku, která zaujme i lidi, kteří INSANII třeba ani neznají, nebo je nezajímá.

Koki: Mám už napevno domluvené dvě tetování výjevů z „Kancionálu“. Jeden z motivů bude dokonce nosit člověk, který INSANII prakticky nezná a tvrdou hudbu obecně poslouchá jen okrajově. Snad je to dobrá známka toho, že kniha bude mít potenciál oslovit nejen fanoušky kapely.

22.5.2019