Mám tady v boudě celý svůj pracovní život

Tomáš Weiss

Chcete vidět, kde byly napsány všechny díly příběhu Jak vycvičit draka? A také poslední do češtiny přeložený text Cressidy Cowellové Kouzelníci z pradávna? Tady je autorčino video z její psací boudy (i s českým překladem pod ním).

Zdravím, jmenuju se Cressida Cowell a jsem hostem projektu Writer in Residence charitativní organizace BookTrust. Na tomhle blogu bych chtěla mluvit o spisovatelských prostorech.

Tohle je moje bouda. Ukazuje se, že mnoho spisovatelů a ilustrátorů pracuje právě v boudách. Podle mě je to proto, že je to prostor mimo dům, kde vás nemůžou rušit telefony, děti nebo psi. Můžete se tu ponořit do světa fantazie.

Moje bouda je poměrně malá, tadyhle tvořím, tady mám počítač, tady podsvětlenou podložku; když pracuju na nějakém složitějším obrázku, jako je třeba tenhle, tak ji většinou používám.

Ale taky tu mám spoustu knih k nahlédnutí a hromady dalších knih jiných autorů, které obdivuju a občas se do nich pro zajímavost dívám.

Mám tu spoustu map svých smyšlených světů a obrázků míst, jimiž jsem se při tvorbě svých světů inspirovala. Takže tu mám například fotky z jednoho skotského ostrova, který byl předlohou pro knižní sérii Jak vycvičit draka; jsem na nich já nebo jen dům na ostrově. Pomáhá mi to naladit se na vlnu fantazijního světa.

V boudě mám také postel, myslím, že to je moc důležité. Když se v příběhu dostanu k problematickému místu, často si lehnu do postele a čekám na inspiraci; mám pocit, že postel je velice inspirativní místo.

Dále tu mám skicáky a sešity na nápady. Takže tu je všechno, mám tady v boudě celý svůj pracovní život.

překlad z youtube Anna Vrbová

7.5.2019