Bublajz přechází v Mardošu a zase zpět - Tatalog

Tomáš Weiss

Výstava ke 30. letům existence skupiny Tatabojs už v pražském DOXu skončila, ale její určitým prodloužením je Tatalog - čili její knižní katalog. Skvěle graficky " ala Kmeny" vypravená kniha budí pozornost za výlohami knihkupectví - když jdete okolo, mění se na její obálce Cais v Huňáta, takže nejeden chodec se vrací a znovu zkouší, jestli viděl dobře.

Na Hithitu vybírala kapela na Tatatolg od lidí peníze. A doprovodila sbírku těmito texty:

Jsme "nejmladší třicet let stará kapela". To je slogan, který obměňujeme víceméně při každém našem výročí. Jestli je tomu skutečně tak nemáme vlastně nijak potvrzené, ale nikdo se zatím neozval, tak to používáme dál. Když se blížilo naše loňské kulaté výročí, přemýšleli jsme, jak s ním naložit. Řekli jsme si, že by to chtělo něco neobvyklého, třeba výstavu... Skok do roku 2019: Výstava v DOX běží, těší se slušnému zájmu a my z toho máme radost. Už od počátku jsme ale nechtěli, aby všechna práce a nápady, které jsme do instalace vložili po jejím skončení jen tak vyšuměly. Chtěli jsme část její esence uchovat. Jako se k výstavám dělává katalog, tak se zrodil TATALOG! Respektive, stále se rodí.

Chceme vytvořit vizuálně atraktivní publikaci, vycházející z výstavy TATA 30JS. Zachytit v ní třicet let naší dosavadní existence. Bohatou na texty, ale s hlavním těžištěm v jakési "vizuální historii". Bude zahrnovat výpravné koncertní scény, jejichž autorem je Milan Cais, obaly alb či snímky našeho dvorního fotografa Salima Issy. Bude v ní ale i spousta archivních materiálů, na které se na vlastní výstavě nedostalo. Novinové výstřižky, smlouvy, vzkazy od…

Sbírka dopadla velkeúspěšně, přestože si nakonec nikdo nepořídil ani první a prokoplý Tatabojs velký buben za 250.000, ani za 100.000 beatový bytový koncert skupiny pro 15 lidí.

 

3.4.2019