Fotografie, které hrají

Jana Kománková

Šéfredaktorka webu Protišedi, bývalá redaktorka Rocku and Popu nebo DJ Rádia 1 Jana Kománková píše o knize hudebních fotografií dvacítky českých fotografů, které jako editor vybral její bývalý rockandpopový kolega Ondřej Bezr.

Česká kulturní média už desítky let nabízejí spoustu zajímavých fotek z koncertů, byť je pro mnoho jejich autorů focení hudbeních akcí spíše “vedlejšák”.

To jim neubírá na kvalitě, naopak, i laikovi je často jasné, že daná kapela nebo sólový umělec byli foceni se zápalem, radostí, ale i znalostí věci. Právě vychází kniha se spoustou snímků, které by neměly zapadnout. Editor Ondřej Bezr, který píše už desítky let o hudbě a s fotografy spolupracuje celou dobu, vybral fotky od lidí, jejichž práce se objevovaly v médiích, pro která vznikaly jeho texty. Kromě toho každý z auttorů fotek dodal krátký text o sobě a vyplnil bezrem dodanou anketu, což se, troufám si tvrdit, bude za pár (desítek) let nějakým historikům sakra hodit. A je to i pěkné připomenutí toho, že ač o řadě fotografů vlastně mnoho nevíme, je fajn jejich přínos a osobnost občas aspoň decentně připomenout.

Prohlížet knížku je mimochodem půvabným výletem po časové ose už teď. David Bowie na legendárním vystoupení v Glastonbury v roce 2000 (právě nyní mimochodem vychází i na DVD), Iggy Pop, o něco mladší než dneska, John Zorn, Santana, Henry Rollins, B.B. King, Leonard Cohen, Neil Young, Amy Winehouse, Nick Cave, Michael Gira a hromada dalších interpretů včetně českých… pro mě je to radost a trochu nostalgie.

Zastoupení fotografové:  Ája Dvořáčková, Barka Fabiánová, Kryštof Havlice, Tomáš Krist, Magdaléna Lindaurová, Tomáš Martinek, Ivan Kiša Menčík, David Neff, Jindřich Oplt, Andrea Petrovičová, Tomáš S. Polívka, Ivan Prokop, Ondřej Pýcha, Martin Siebert, Yvetta Stránská, Karel Šuster, Tomáš Turek, Daniel Vojtíšek, Petr zewlakk Vrabec, David Webr

Jana Kománková, psáno pro www.protisedi.cz, foto z knihy nad článkem Magdaléna Lindaurová

6.2.2019