Ze zápisníku ministra kultury S.d.Ch.

S.d. Ch., Tomáš Weiss

O téhle době, kterou teď v té naší pěkné zemi uprostřed mléka a strdí žijeme, se ne nadarmo říká, že některé knihy píše sama. Tak třeba Kniha Tutáč je takovým hezkým příkladem. Stačí zaktivivat brvy a představit si, že jste třeba...ministr kultury. A pak už jen zapisujete, co kolem vás poletuje. Taková je Kniha Tutáč. Všichni mluvěj, nikdo nic neposlouchá. Ministr taky na všechno kašle. Stačí, když každý tři minuty řekne: "Přesně tenhle problém nás pálí taky" - a je potlesk.

Ukázky z Knihy Tutáč:

Večírek u Slávka Jandáka. Ukazoval mi skleník. Samý lichotky. Větří většinou ptákovi u kloaky. Pije fernet a kouří ronsonky, který nosí v kapsičce flanelový košile. To nemáš prachy? Hlavně, že má v Bráníku moravskej sklípek. Myslel jsem, že je nostalgik, ale narodil se v Praze, takže je to čistá libidózní perverze. Myslím, že ho můžu potřebovat.

.......

"Děkuji za důvěru svým voličům, více ale děkuji za nedůvěru těm, kteří mě nevolili. Pokusím se jejich nedůvěru nezklamat!", poděkoval jsem v televizi.

........

"Pořeš hlavně peníze. Tam se ukazuje pravda. Účty a faktury. Protože všechno, kvůli čemu tenhle svět za něco stojí, začíná až za nimi. Peníze jsou jenom práh, a ten musí být v richtiku", kladl jsem na srdce ministrovi financí. "Já kupříkladu, jsem založil první transparentní černý fond a vzduch na ministerstvu se nám vysloveně pročistil."

........

Podal jsem Jandákovi karton camelek se vzkazem: "Ronsonkama si vykuř skleník, ty držgrešle!" Nadbíhám mu.

........

Tři dny a tři noci jsem stál v zamčený Sněmovně za řečnickým pultem a tři dny a tři noci vopakoval pořád dokola jednu větu: Silový rezort je kultura! Třetí den z toho všem hovězím zátylkům, reptilním charakterům, krysím fyziognomiím a psím duším jeblo a vodhlasovaly můj návrh: 75% státního rozpočtu na kulturu. A když to vodhlasovaly, zařval jsem na ně: "Děkuji! A víte, proč je kultura silový rezort? Protože vám ji tenhle národ vždycky udělá zadarmo! Ale to už teď nebude nutné!" Teprve pak jsem nechal votevřít sněmovní bufet. Nesmíš si plést chléb a hry s cukrem a bičem - uzavřel jsem svý vítězný tažení v koktejlbarový části svý kanceláře a dolil ministrovi vnitra courvoisier, co tu mám pro Vláďu Mertu, kterej mi sem chodil hrát na loutnu Omamnou květinu pravdy. Jo, to je ta písnička vo mojí pra vdě, co než zvítězí, omamuje.

.........

Zapsat grilování na seznam nehmotného kulturního dědictví.....

Napsat si řediteli kulinářského institutu o recept na jeho národně-socialistická moudra uplatnitelná v byznysu.....

.........

Spletl jsem si Centrum Paraple a Paralelní polis. Ale tutově minimálně jedno jsou mrzáci.

..........

"Ženy mají nezbratné právo na život naplněný nekomplikovanou sexualitou, tradičním mateřstvím a autentickými prožitky pramenícími z blaženého stavu negramotnosti. Jen musí už konečně vzít svůj osud do vlastních rukou", prohlásil jsem na volbě královny krásy Ministerstva kultury ČR.

........

Včera prasknul Duka.

.........

S.d.Ch. (vlastním jménem Miloslav Vojtíšek) dvě Ceny Alfréda Radoka za nejlepší původní českou a slovenskou hru a jednu cenu Muriel za komiks Varlén.  Je autorem prozaických a dramatických textů, kolážistou, skladatelem, textařem a lídrem kapely Ruce naší Dory. K uvádění svých her provozuje Dramatický seminář Varlén. Je kmenovým autorem nakladatelství Divus, spolupracuje s nakladatelstvím Rubato, s hudební značkou Polí5 a časopisy A2, Umělec, Nový Prostor a Svět a divadlo

 

 

 

 

 

5.11.2018