Bergmanovy povídky převážně z manželského života

Tomáš Weiss

Letošní 100. výročí narození legendárního režiséra je například pro Skandinávii událostí roku. U nás slavil programy pro veřejnost hlavně Skandinávský dům a ČT pustila sem tam i nějaký film. Čtenáři teď mají mimořádnou příležitost začíst se do povídek tohoto Švéda, které ani nemohou být o moc jiné než jeho filmy.

Světoznámý švédský filmový a divadelní režisér, spisovatel a dramatik, jeden z nejvýznamnějších autorských filmařů 20. století Ingmar Bergman natočil za svůj život více než čtyřicet snímků a k většině z nich sám napsal scénář. Mezi ty nejznámější patří Sedmá pečeť (1957), Lesní jahody (1957), Mlčení (1963) nebo Scény z manželského života (1974). Častým námětem jeho filmů jsou nejrůznější traumata z dětství, téma krize vzájemných mileneckých a manželských dvojic nebo existenciální otázky, smrt, osamění, pravda a víra.

Narodil se v rodině evangelického faráře a vyrůstal v přísném religiózním prostředí ve Stockholmu, což mělo vliv na jeho uměleckou tvorbu. Vystudoval divadelní vědu a literární historii, poté nastoupil jako asistent režie ve stockholmské Opeře a postupně působil jako režisér a divadelní ředitel v Hälsingborgu, Göteborgu, Malmö a Královském dramatickém divadle. Během svého života byl pětkrát ženatý, čtyřikrát se rozvedl. Nikdy nemiloval publicitu a na sklonku života žil v ústraní na malém ostrově Farö v Baltském moři. V posledních letech se věnoval především divadlu a komorním televizním filmům.

31.10.2018