Jsme jen krůček od simulované demokracie - ukázka z rozhovoru s autorkou knihy Průmysl lži

iRozhlas, Tomáš Weiss

Alexandra Alvarová je Češka, momentálně žijící v Kanadě. Loni vydala knihu Průmysl lži, v níž popisuje fungování současné propagandy a fenomén fake news. V rozhovoru pro zpravodajský server iRozhlas mluví o těchto hrozbách přímo a bez kličkování. To, že je naše demokracie těsně před stavem "navoňěné zdechliny" není paranoia, ale přesná diagnóza současného stavu. Víc v ukázce z rozhovoru.

......

V knize doslova píšete o válce s Ruskem. Je označení „válka“ na místě? Nepřisuzujete Rusku větší moc, než u nás ve skutečnosti má?
Generál (Karel) Řehka píše ve své knize Informační válka o metodologii tohoto nového způsobu vedení války. Armádní elity a analytikové už vědí, že se o válku jedná a že je mimořádně účinná. Problémem zůstává, že je téměř nemožné dovést k tomuto prokázanému zjištění obyčejné lidi. Pro ně je válka v kognitivních procesech spojena se střelbou a vojáky. Jenže počítá se výsledek a ten je proměna území demokratických států na území, která plní pokyny Kremlu. Na to už tento moderní druh válčení zaměřený na zmatení populace bohatě stačí. Už nepotřebujete kupovat vojákům boty a střelivo, potřebujete platit programátory sociálních sítí, hackery a trolly.

Důležitým podhoubím pro úspěch fake news jsou podle vás vystrašení ignoranti. Je jich u nás dost?
Je jich tolik, kolik jich produkuje vzdělávací systém. Jestliže se neučíme cizí jazyky, nejsme schopni porozumět správně psanému textu, nevíme, jak rozeznat zpravodajství od internetového bulváru, neučíme se ve školách o studené válce, máme na krajích komunisty, kteří řídí školství, naše děti až na výjimky necestují a my sami jsme zbytkovými produkty socialistické propagandy a školství, nemůžeme se divit, že je tak lehké si s námi pohrávat.

Jak?
Nejde primárně o šíření lží, ale o šíření narativu, to jest hodnot, o kterých si myslíme, že tvoří pravdivý výklad světa. V tom jsou Rusové napřed. Jejich narativ zní: nikomu nevěř, pravda neexistuje, každý má tu svou. Neangažuj se, nedělej nic, nemá to cenu. Jsi slabý a zmatený, narušitelé tvých hodnot a pravd přicházejí ze Západu, potřebuješ jistoty a ochránce. Máš strach, vetřelci divokých mravů usilují o tvou půdu, nepotřebuješ svobodu, potřebuješ ochránit.

Do jaké míry je podle vás ono šíření ruského narativu organizováno?
Ruská kampaň v Česku není organizována a řízena vertikálně, podobá se mnohem víc způsobu, kterým jsou například řízeny čínské triády (zločinecké organizace, pozn. red.), jde o malé horizontálně organizované buňky několika lidí. Větší část českých dobrovolníků, kteří Rusům a šíření jejich narativů slouží, o tom vůbec neví.

......

ukázka z rozhovoru, který pro server irozhlas.cz vedl s autorkou Ondřej Golis

27.8.2018