Lagom čili lážo plážo

Tereza z webu Milky - nordic style

Hygge vládlo minulému roku, kdy celý svět zapaloval vonné svíčky a chumlal se s horkým nápojem pod měkkou deku. Nedávno jsem se však setkala s novým pojmem LAGOM. Přivedla mě k němu má stálá zákaznice Hanička, kterou doslova pohltil. A tak jsem začala pátrat ...

Jde o švédské slovo, ke kterému budete jen těžko hledat český ekvivalent. Jeho význam v sobě ukrývá ROVNOVÁHU a můžeme se ho pokusit přeložit asi takto: "být dokonale šťastný přesně tak někde uprostřed" nebo "zkrátka tak akorát".

Lagom ale není jen pouhé slovo. Lagom je švédský způsob života, jde o životní styl, který jde ruku v ruce se skandinávským stylem.

A jak dosáhnout vyváženého lagom? Základem je volit střídmost, minimalismus, kvalitu a šetrnost. Vyberte si zlatou střední cestu a po ní jděte tak, abyste jednoduše byli spokojeni tak akorát. Všeho s mírou. Nejde zde o dokonalost, nemusíte být vždy první, ti nejrychlejší. Lagom vám dává neustále prostor k dosažení lepších výsledků, prostor proto být úspěšnější a šťastnější.

Lagom pak můžete použít v běžné konverzaci např. o práci, vašich zájmech, rodině nebo dobrém jídle. Dá se použít mnnoha způsoby, je zcela univerzálním pojmem. Až se budete vracet z vaší rodinné dovolené a přátelé se vás zeptají, jak jste se měli, můžete jednoduše odpovědět "lagom". 

Lagom je zkrátka klíč k harmonickému, šťastnému a zdravému způsobu života.

Tereza, Milky.cz

27.6.2018