Jak Ivana Zelníčková přišla k Trumpovi, k licenci na kasina a další podrobnosti

Tomáš Weiss

Kniha bývalé manželky současného amerického prezidenta se jmenuje Jak vychovat Trumpa a je nejen příběhem o mateřství, síle a houževnatosti, ale také o Ivanině dětství v komunistickém Československu, jejím útěku před režimem, životě v New Yorku, divoké romanci či o jejím mimořádném podnikatelském úspěchu.

Osud Ivany Trumpové se začal odvíjet ve Zlíně, někdejším Gottwaldově, kde se 20. února 1949 narodila jako Ivana Zelníčková. Její otec, vášnivý sportovec, ji ve třech letech postavil na lyže. V šesti vyhrála první závod, a když jí bylo dvanáct, nastoupila do reprezentace. Studovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity a reprezentačně lyžovala.

To, že se kariéra a životní příběh bude opírat o známé muže, naznačovala první vážná známost s textařem Jiřím Štaidlem. Po jeho smrti při automobilové nehodě a ukončení studií emigrovala Ivana Zedníčková nejdříve do Rakouska, kde se provdala za vídeňského lyžaře Alfreda Winklmayra. Nedlouho poté odjela do kanadského Montrealu za přítelem ze studií, profesionálním lyžařem Jiřím Syrovátkou. Syrovátka vlastnil obchody s lyžařským vybavením. V Kanadě spolu pracovali také jako trenéři lyžařů.

Po několika letech života v Montrealu nastoupila Ivana jako modelka do modelingové agentury Audrey Morris. V roce 1976 vyslala agentura několik modelek do New Yorku prezentovat olympiádu v Montrealu. Tam se Ivana seznámila v restauraci s milionářem Donaldem Trumpem. Tedy on s ní, když jí u baru poklepal na rameno a pozval ji ke svému stolu. Než se v roce 1977 vzali, žili spolu rok v New Yorku. Rok po svatbě se narodil Donald junior a během dalších pěti let Ivanka a Eric. Společně se vstupem do reprezentativního manželství začala i opravdová obchodní kariéra Ivany Trumpové. Manželství skončilo rozvodem v roce 1992. Krátce po vypořádání s bývalou manželkou ohlásil Donald Trump bankrot. Ivana Trumpová je i nadále v byznysu úspěšná, jako jediná žena vlastní například licenci na zřizování kasin. Develeporské projekty realizuje na nejrůznějších místech světa.

Hotel v Tatrách nebo mrakodrap na Václaváku Do Česka jezdí Ivana Trumpová pravidelně. Účastní se Plesu v opeře. Zastřešuje projekt Lady Pro, jenž každoročně oceňuje vybrané ženy, které dosáhly mimořádných úspěchů. Azylový dům pro týrané ženy podpořila půlmilionovým šekem.

Na charitu dává Ivana Trumpová v průměru půl milionu dolarů ročně. V Americe týraným nebo osamělým ženám. Na Floridě postavila čtyři domy, polonemocnice, hospice, v nichž žijí rodiče s nemocným dítětem nebo obráceně. O nemocné se starají tak, aby mohli důstojně umřít, zdravé připravují na to, že přijdou o blízkého člověka a zůstanou sami.

zdroj: týdeník Euro

11.5.2018