Vyšší dívčí aneb jak dodat (nejen) dívkám vzory

Tomáš Weiss

Vývojový psycholog by to asi popsal lépe, ale jsou v životě dívčím okamžiky, kdy se svět rozpadá a všechno vypadá beznadějně a černočerně. Maximy jako "všechno", "nikdy", "nic" ovládnou veškerý horizont a hrozně těžko se dá v tu chvíli někomu sdělit, že zase bude líp, nebo že nějaký smysl se dřív nebo později přece jen ukáže. Kniha Příběhy na dobrou noc pro mladé rebelky je pokusem ukázat dívkám ženy, které něco překonaly a něco dokázaly.

Kniha doslova překypující příběhy pozoruhodných žen. Sto životních osudů,sto vědkyň, sportovkyň, umělkyň a dalších osobností, které se nesmazatelně zapsaly do historie. Medailonky doprovázejí celostranové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa - od Kleopatry po Malálu, Jane Austenovou, Elizabeth I, Jane Goodallovou, Fridu Kahlo až Serenu Williamsovou nebo Michelle Obamovou. Vystupují tu jako následováníhodné hrdinky také např. módní návrhářka Coco Chanel, vědkyně Marie Curie, letkyně Amelie Earhart, matematička Ada Lovelace, spisovatelka Virgina Woolf nebo třeba závodnice Formule 1 Lella Lombardi.

"Každá dívka by si měla být vědoma překážek, které ji v životě čekají. Zrovna tak by ale měla vědět, že nejsou nepřekonatelné. Že je v jejích silách je nejen zdolat, ale i odstranit pro dobro dívek a žen, které přijdou po ní. Stejně jako to dokázaly všechny silné ženy v téhle knize. Všech sto příběhů ukazuje, že jedině srdce, které umí důvěřovat, dokáže změnit svět," říkají autorky knihy Elena Favilli a Francesca Cavallo.

A Elena Favili ještě dodává: „Chceme ukázat mladým dívkám a ženám, že není vždy důležité, aby byly oblíbené. V knize nejsou dokonalé, „svaté“ ženy. Jedná se o příběhy žen žijících podle svých vlastních pravidel, podle svých možností. A to je důležité. Myslíme si, že jejich příběhy jsou skvělým zdrojem inspirace pro každého. Doufáme ale, že rodiče budou číst tyhle příběhy také svým synům, protože je velmi důležité, aby se naučili identifikovat se a soucítit s ženskými hrdinkami.“

 

 

11.5.2018