Kraftwerk, Beatles elektroniky

Tomáš Weiss

Kosmas má v hudební nabídce jejich hitové album 12345678 3D - The Catalogue, které potěší jak pamětníky, tak nové zájemce. I Kraftwerk už budou příští rok slavit padesátiny. Když dva studenti konzervatoře založili v roce 1969 svoji Elektrárnu, byla elektronická muzika ani ne tak v plenkách, jako spíš v prenatálním stádiu. Dnes jsou z nich oprávněně klasici.

V kontinentální Evropě v 60. letech de facto neexistovala originální hudební scéna, evropské kapely jen napodobovaly své britské a americké vzory.

Zvláště na hudebním bodu mrazu byla situace ve válkou paralyzovaném Německu, které bylo rozděleno na západní Spolkovou republiku a východní Německou demokratickou republiku, která byla členem Varšavské smlouvy. Nad hlavami Němců se i dvacet let po válce vznášel černý mrak nacistické minulosti a bylo potřeba se s tímto dědictvím vypořádat.

Za této situace začalo v Německu vznikat několik hudebních formací, které se nesnažily kopírovat své angloamerické kolegy, ale vtiskly své tvorbě osobitý ráz. Jednalo se v prvé řadě o skupiny Can a Tangerine Dream. Obě skupiny byly dokladem typické vlastnosti Němců, a to preciznosti. Can sice sázeli na americké hnutí Hippies a experimentální pojetí své tvorby, své skladby však pilovali ke strukturní a rytmické dokonalosti. Tangerine Dream zase využívali moderních technik v hudbě, hlavně syntezátorů. Obě kapely spolu s dalšími (Amon Düül, Cluster…) se však zanedlouho poněkud vyčerpaly: hippie vlna pominula a těžká kosmicky znějící tvorba Tangerine Dream nebyla zcela stravitelná širšímu publiku. Britská hudební kritika později tomuto hudebnímu směru přiřkla poněkud hloupé označení "krautrock".

V druhé polovině 60. let se na konzervatoři v Düsseldorfu, v industriálním a módním srdci západního Německa, potkali dva mladí muži Ralf Hütter a Florian Schneider Esleben. Oba inteligentní mladíky spojovalo zalíbení v avantgardní hudbě, a proto se z nich stali přátelé.

Nejprve se pojmenovali Organisation a vydali jednu desku, na přelomu let 1969(1970 ale vznikají čtyřčlenní Kraftwerk a v roce 1971 vydávají první eponymní album.

A dál už je to historie legendy, která vyšlapala cestu.

 

4.5.2018