Byly vyhlášeny Audioknihy roku 2017!

Asociace vydavatelů audioknih

Letošní první květnový čtvrtek přinesl vyvrcholení již pátého ročníku cen Audiokniha roku. Moderátorem slavnostního vyhlášení v pražském Kině Atlas, na kterém se sešli zástupci vydavatelů, médií a samozřejmě interpretů, byl Tomáš Hanák.

Jak už Asociace vydavatelů audioknih oznámila dříve, udělila letos svou Zvláštní cenu AVA za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova panu Zdeňku Svěrákovi.

Absolutním vítězem ceny O2 Audiokniha roku 2017 se stala audioknižní podoba kultovního románu Stephena Kinga TO. Své prvenství potvrdila i v kategorii vícehlasé četby a jako jediná z audioknih přihlášených v tomto ročníku tak proměnila dvě nominace ve vítězství. V kategorii jednohlasá četba vyhrála Vražda v Orient Expressu, nejlepší dramatizací je Otčina. Jako Nejlepší audioknihu pro děti a mládež vybrala odborná porota Knihy džunglí.

Nejlepším interpretem byl už podruhé zvolen Norbert Lichý. za svůj výkon v audioknize Den trifidů. Zopakoval tak svůj úspěch z předloňského ročníku, kdy byl ve stejné kategorii oceněn za interpretaci románu Motýlek. V ženské kategorii letos připadlo vítězství herečce Vilmě Cibulkové za její roli v audioknize Skleněný zvěřinec.

Za nejlepší audioknihuv kategorii Mluvené slovo mimo kategorie byl porotou zvolen komplet čtyř CD z edice Nebojte se klasiky, změřující se na jednotlivé skupiny hudebních nástrojů.

Vedle „zvukových“ kategorií, v nichž určovala vítěze devatenáctičlenná porota ve dvoukolovém hlasování, byly předány také ceny v kategorii Nejlepší obal. Tu zaštítila, stejně jako loni, obalová asociace SYBA a přidělila prvenství audioknize Nekonečný příběh, kterou výtvarně zpracoval Přemek Ponáhlý. O vítězi v kategorii Cena posluchačů bylo rozhodnuto ve veřejném hlasování, v němž nejvíce hlasů od více než 5000 posluchačů získala audiokniha Americký sniper.

4.5.2018