Nejkrásnější knihy roku 2017

Tomáš Weiss

Z 255 knih byly vybrány ty podle mezinárodní poroty graficky nejkrásnější. Ošemetná je kategorii "krásy" knižní polygrafie a designu. Co komu padne do oka? Ale přece jen asi všechno nebude 100% individuální, mezi odborníky se mnozí asi na konkrétních titulech shodnou. Posuďte v knihkupectvích sami. Vezměte do ruky a listujte. A nebo na výstavě v pražském letohrádku Hvězda.

Soutěžilo se v sedmi kategoriích, jen do jediné, která se věnuje učebnicím, odborníci nevybrali žádnou.

Nejkrásnější knihou v kategorii odborné práce se publikace Cirkus Pictus.

Zvláštní cenu Svazu polygrafických podnikatelů si odnesla kniha Řež kočkou.

Nejkrásnějším katalogem se stal průvodce výstavou Magdaleny Jetelové se stejnojmenným názvem, který si odnesl cenu i za polygrafické zpracování. Kniha Póvl, kterou sám ilustroval, svázal a vydal Jan Čumlivski, byla oceněna v kategorii bibliofilie a autorské práce.

V kategorii krásné literatury se na prvním místě umístila kniha Paci, paci, pacičky vynikající výrazným typografickým zpracováním. Vítěznou knihou v kategorii pro děti a mládež je Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček. Dílo Vojtěcha Maška bylo nedávno oceněno za výtvarný počin Zlatou stuhou 2018.

Spolu s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze udělil Památník národního písemnictví cenu pro mladého tvůrce do 30 let, kterou si odnesl grafický designér Jakub Gruber za knihu Neradost. Spolek českých bibliofilů zvolil laureáta Ceny Vojtěcha Preissiga, stalo se jím zpracování knihy Záhořovo lože v úpravě Františka Skály a Johany Kratochvílové. Sdružení českých umělců grafiků Hollar udělilo cenu za ilustraci edici Jedna báseň, kterou tvoří svazky Koleno a Maryčka Magdonova, Markétě Prachtické a Andree Tachezy.

 

20.4.2018