Všechno skončilo jen zdánlivě

Kent Haruf

Máte tradičních romantických příběhů po krk? Sáhněte po Cizincích v noci. A protože jde o lásku v pokročilém věku, kdy se drahá polovička nehledá a ani neudržuje snadno, jde o čtení nejspíš pro starší a pokročilé. Kniha je velmi decentní a téma stařecké lásky zpracovává věrohodně a civilně. Bestseller Kenta Harufa. Ve filmu Our Souls At Night hrají hlavní role lidé z obálky - Roberta Redford a Jane Fondová.

Příběh je jednoduchý. Addie Moore, které před několika lety zemřel manžel nečekaně navštíví svého souseda Louise Waterse. Oba žijí v malém městě sami ve velkých domech a celá desetiletí se nikdy nenavštívili. Snaží se se sblížit.
 

8
Vyrůstala jsem v Lincolnu v Nebrasce, řekla. Bydleli jsme dál od centra, v severovýchodní části města, v pěkném patrovém šindelovém domku z překládaných prken. Táta byl obchodník a vydělával dost peněz, máma byla dobrá hospodyně a dobrá kuchařka. Byla to čtvrť střední třídy, všichni pracovali. Měla jsem sestru. Moc dobře jsme spolu nevycházely. Byla aktivnější, vždycky měla víc kamarádů, ráda se družila, to já ne. Já byla spíš tichá, trávila jsem čas s knihami. Po střední jsem šla na vysokou, ale bydlela jsem doma a jezdila na semináře do centra autobusem. Nejdřív jsem studovala francouzštinu, ale přešla jsem na peďák, abych mohla učit na základní škole.
Pak jsem ve druháku potkala Carla, začali jsme spolu chodit a já ještě před dvacítkou otěhotněla.
Bála ses?
Dítěte ne. Ne, nebála jsem se mít dítě. Ale netušila jsem, jak to zvládneme. Carla od titulu dělil ještě rok a půl. Na Vánoce byl u nás doma – jinak bydlel v Omaze – a po večeři jsme to oznámili mým rodičům, když jsme se všichni usadili v obýváku. Máma se jenom rozbrečela. Tátu to naštvalo. To bych od tebe teda nečekal. Zíral na Carla. Co jsi to za křiváka? Není to žádný křivák, řekla jsem. Prostě se to stalo. Prokrista, to se přeci jen tak nestane. On za to může. Byli jsme na to dva, tati. Panebože, on na to.
28
V lednu jsme se vzali a přestěhovali se do malého tmavého bytu v centru Lincolnu. Pracovala jsem na záskok za jednu prodavačku v obchodním domě a prostě jsme čekali. Dítě se nám narodilo jedné květnové noci. Carla na sál nepustili. Pak jsme si miminko odnesli domů a byli jsme nejen šťastní, ale i hodně chudí.
Rodiče vám nepomohli?
Jen pramálo. Carl od nich pomoc nechtěl. A já vlastně taky ne.
Tak to se ti narodila dcera. Myslel jsem, že se narodila mnohem později.
Ano, to se narodila Connie.
Pamatuju si ji jen zběžně. Vím, jak umřela.
Ovšem. Addie se odmlčela a pohnula se v posteli. O tom ti řeknu jindy, teď bych radši povídala o tom, jak jsme po Carlově promoci oba chtěli žít v Coloradu. Jednou jsme byli nakrátko na dovolené v Estesově parku a ty hory nás nadchly. Stejně jsme potřebovali vypadnout z Lincolnu. Nechat to všechno za sebou a začít někde nanovo. Carl dostal práci v Logmontu, začal prodávat pojištění, tak tam jsme pár let žili, ale pak starý pán Gorland odsud z Holtu odešel do důchodu, tak jsme si vzali půjčku a přestěhovali jsme se sem, Carl po něm převzal kancelář i zákazníky. A od té doby jsme tady. To bylo v roce 1970.
Jak to, žes otěhotněla?
Jak to myslíš? Jak asi žena otěhotní?!
No, já si pamatuju, že jsme tehdy byli všichni hrozně opatrní a nervózní.
Ale taky jsme byli mladí. Byli jsme do sebe s Carlem zamilovaní. Však to znáš. Všechno bylo tak nové a vzrušující.
Tomu věřím.
Pustila jeho ruku, odtáhla se od něj a natáhla se. Otočil se na bok a podíval se na ni v šeru.
29
Proč bys to chtěl vědět? zeptala se. O co ti jde?
Ani nevím.
Chceš vědět, jak k tomu došlo?
Asi.
Zajímá tě přímo sex?
Chovám se dneska ještě hloupěji než normálně. Asi tak trochu žárlím, nevím, co mě to popadá.
Bylo to na opuštěném místě, na vyježděné cestě v poli. Dělali jsme to na zadním sedadle, ve tmě. Tak tos chtěl vědět?
Ocenil bych, kdybys mě namísto toho nazvala zpropadeným pitomcem, řekl Louis, co je tak směšný, že je na něj škoda slov.
Dobrá. Jsi směšný pitomec.
Děkuju ti, řekl.
Není zač. Jenom nám to nepokaz. To bys totiž mohl. Chtěl bys ještě něco vědět?
Přenesli se přes to někdy tvoji rodiče?
Ukázalo se, že měli Carla vlastně rádi. Mamka o něm vždycky mluvila jako o tmavovlasém fešákovi. A táta v něm zas viděl pracanta, člověka, co se o nás dokáže postarat. A to taky samozřejmě dělal. Určitě to nebylo lehké, ale vlastně jsme po prvních sedmi osmi letech už byli finančně zajištění. Carl uměl vydělat peníze.
A po nějaké době jste dcerce pořídili mladšího bráchu.
Genea. To bylo Connie šest.

10.4.2018