Molekulární genetik, co každý den trénuje literární vyjadřování

Český rozhlas Vltava

S románem Láska v době globálních klimatických změn vyhrál v kategorii próza Cenu Magnesia Litera. Josef Pánek (1966) není spisovatel profesí, je vědec, molekulární genetik, pracuje v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR. Přesto podle svých slov každý den aspoň něco literárního zkusí - a to už od 13. dubna 2002.

Molekulární genetik Josef Pánek je autorem knihy povídek Kopáč opálů (2013) a novely Láska v době globálních klimatických změn (2017). Tato novela je nominována mezi šesti knihami v kategorii próza knižní ceny Magnesia Litera, jejíž výsledky byly vyhlášeny 4. dubna večer. V obou literárně zužitkoval zažitou zkušenost z dlouholetých zahraničních pracovních pobytů v Norsku a v Austrálii. Sama odlišná skutečnost nutí postavy jeho textů přehodnotit své předem připravené představy, navyklé postoje, obecně sdílené názory či hodnoty. V situaci krize, kterou tato srážka přináší, hledají klíč k porozumění jiné realitě i sobě. Přitom se často střetávají s obdobně předsudečným souborem postojů těch druhých.

Josef Pánek přesně ví, kdy začal psát: „Bylo to 13. dubna 2002. Od té doby každý den, hodinu, dvě, tři, ať jsem kde jsem, ať nemocný, nebo zdravý, něco napíšu. Člověk se tím učí se vyjadřovat, hledat náměty. Takhle jsem začal sepisovat. Já tomu ani neříkám psaní. Nejsem spisovatel, nechci být spisovatel, doufám, že ze mě ani nikdy nebude,“ říká poněkud překvapivě autor, jehož novelu Láska v době globálních klimatických změn přijala kritika velmi kladně.

Navíc se hodlá rozloučit s mediální pozorností:

"Do literárního provozu jsem vstoupil až teď a zároveň z něj chci rychle vystoupit. Zjistil jsem totiž, že mediální pozornost člověka strašně ruší. Věda je práce, na kterou se musíte hluboce soustředit, a koneckonců na psaní taky. Řekl jsem si, že do 4. dubna (do slavnostního vyhlášení Magnesie Litery), pozvání k rozhovorům a čtení přijmu. Ale pak je konec."

Blanka Stárková, psáno pro web ČRo Vltava

9.4.2018