Biatlon v éře Martina Fourcadea

Gabriela Koukalová, Tomáš Weiss

Pokud byste jako vydavatel vypravovali do světa knihu o nejlepším současném světovém biatlonistovi, udělali byste tři stejné věci jako nakladatelství Jota. Pochopitelně foto na obálku. Rozhodně načasovat na období zimní olympiády, protože Martin Fourcade určitě nebude v poli poražených a nakonec - co požádat českou biatlonovou hvězdu Gabrielu Koukalovou o předmluvu? Tady je:

Král biatlonu

Občas mi někdo napíše, že jsem v závodě jela nebo střílela jako Martin Fourcade. Je to asi největší lichotka, které se mi může dostat. A samozřejmě taky milá lež.

Kéž bych jela nebo střílela aspoň z poloviny jako on. Možná se s mnohými neshodnu, ale pro mě je právě Martin králem světového biatlonu. Nevyhrál nejvíc závodů, ale je to osobnost, jakou náš sport ještě neměl. Zásadně ho ovlivnil, a právě díky němu se stal biatlon v posledních letech tak populární.

Všechno, co v biatlonu bylo, obrátil Martin naruby. Je průkopníkem vlastního běžeckého stylu. Dokáže využít sílu, odraz a cit pro lyže jako nikdo jiný. Sledovat ho je čirá radost. Podobný pocit mám, snad jen když vidím Rogera Federera hrát tenis.

Vždycky mě fascinuje, s jakou rozvahou dokáže střílet. Nejen že je poslední roky běžecky daleko nad ostatními, ale je silný i mentálně. Při příjezdu na střelnici se dokáže rychle zklidnit a zdá se mi, že málokdo nad ranami přemýšlí tak jako on.

Martin ovládl svou generaci a zároveň je vzorem pro tu následující. Nedávno jsem se byla podívat na juniorských závodech a bylo zajímavé sledovat mladé Francouze. Z dálky jsem měla pocit, že tam jede pět Fourcadů, jak se ho všichni snaží napodobit.

Jsem šťastná, že můžu závodit v jeho éře. A že jsem si dokonce ve stejný den mohla převzít velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru. Vážím si ho i proto, že se nebojí říct, když se mu něco nelíbí. A to i za cenu toho, že ho spousta lidí odsoudí.

Martina mám ráda nejen jako sportovce, ale i jako člověka. Je chytrý a vždycky se lidem dívá přímo do očí. Mimoto je taky vynikající tanečník…

 

Gabriela Koukalová, mistryně světa v biatlonu

20.2.2018