Jak trápí zaměstnanci zaměstnavatele

Tomáš Weiss

Existují organizace, které jsou připraveny na pomoc zaměstnancům, když mají se svými chlebodárci trable. Existují odbory, které se dokážou za zaměstnance postavit. Ale co zaměstnavatelé? Kdo těm pomůže? Kdo ty ochrání? 52 příběhů o potížích zaměstnavatelů se zaměstnanci přináší kniha Zaměstnavateé vs. zaměstnanci.

Vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci by se měly řídit zdravým rozumem a slušným chováním z obou stran. Ani na jedno ano, ani na druhé bohužel nejde ani u jedné ze stran spoléhat a tak jsou vzájemné vztahy plné právních úkonů, smluv, písemných dohod a vůbecobrůstají  lesem paragrafů.

Pravdou je, že zatímco o ochraně zaměstnanců před zaměstnavatelem najdete stohy rad a doporučení, opačně s vlastně jen říká, že i zaměstnavatel je člověk a není možné ho pomlouvat, okrádat a fyzicky napadat.  Předpokládá se, že zaměstnavatel je ve vztahu ten silnější. Ano, múže podle pracovní smlouvy a pacovně-právních předpisů ukončit zaměstnanci pracovní poměr. Ale další ochranu už stát poskytuje především zaměstnanému.

Jak ale třeba dnes rozlišit, která e-pošta je soukromá a která pracovní a tedy, co je porušování zaměstnaneckých povinností nebo poškozování zaměstnavatele?

Hlavu, vzhůru, zaměstnavatelé, jedna z možností, jak se trochu lépe vyznat je i kniha Zaměstnavatelé vs. zaměstnanci.

 

21.12.2017