Rozšiřte si obzory u zábavného poznávání s Edicí popularizace nakladatelství MatfyzPress MFF UK

MatFyzPress

Ačkoliv Edice popularizace vnikla na půdě nakladatelství MatfyzPress Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy poměrně nedávno, vyšlo v ní již několik zajímavých titulů, převážně překladových. Jak již název edice napovídá, jde o knihy, které mají čtenáře pobavit, nabídnout mu poutavé čtení a zároveň mu přiblížit něco z oborů, kterými se fakulta zabývá. Tedy z matematiky, fyziky a informatiky.

Nejnovějším přírůstkem je kniha Star Wars a věda s podtitulem Vědecká fakta na pozadí Síly, cestování ve vesmíru a mnohem více.

Star Wars jsou vynikajícím filmovým dílem sci-fi a fantazie, které zaujalo představivost a srdce fanoušků po celém světě. Jsou překvapeni rozmanitostí tvorů a technologií a jsou udiveni tajemstvím Síly. Zákonitě vzniká otázka kolik ze světa Star Wars má svoji oporu v realitě.  Mohou se některé z mimořádných vynálezů objevit v našem světě? Tato kniha prochází filmový vesmír a prozkoumává padesát fascinujících témat včetně bojových technologií, mimozemského života, vesmírných cest, fyziky a podobně. Kniha obsahuje mnoho odpovědí na otázky jako jsou:

Za jak dlouho odstartujeme s prvním spídrem jako ze Star Wars? Co je přesně Síla? Jak bychom mohli žít na plynném obru jako je Bespin?  Jak je možné, že Kylo Ren dokáže zastavit střelu z blasteru během letu? Kolik by stálo postavit Hvězdu smrti? A mnoho dalšího.

Nemusíte být Jedi ani vědec. Kniha je napsaná pro fanoušky, kteří chtějí zjistit fakta skrytá za jedním z nejoblíbenějších moderních eposů.

Autory jsou Mark Brake a Jon ChaseMark Brake navrhl a obhájil v roce 1999 první univerzitní obor, který se zabýval vědou a vědeckou fikcí. V roce 2005 spustil první univerzitní obor zabývající se astrobiologií. Napsal více než tucet knih. Jon Chase je nezávislý popularizátor vědy se vzděláním v oboru leteckého a kosmického inženýrství a právě popularizace vědy.  The Guardian ho označil za „další velké zjevení“ ve vzdělávání. Oba spolupracují s řadou významných institucí jako je NASA a podobně. Cestují spolu po Evropě se vzdělávacími programy.

 

Před několika dny vyšla kniha Od kompasu k GPS s podtitulem Jste zde, dějiny a budoucnost toho, jak se nacházíme.

Snaha vědět, kde jsme a kudy se vydat na cestu, provází člověka od nepaměti. Kniha vede čtenáře od počátečních snah o tvorbu map a orientaci v nejbližším okolí, až k moderním zařízením pro navigaci a vyhledávání. Přes radionavigaci se dostává k historii námořní a letecké navigace. Ukazuje snahu o její využití nejen v mírových dobách, ale jak to u lidstva bývá, i v časech válečných konfliktů. Pozornost věnuje také období studené války, které s sebou nese množství zajímavých skutečností a událostí. Od počátečních snah o poznání kosmu se postupně dostává k možnostem současných navigačních technologií a nahlíží také do budoucnosti. Je překvapivé, kolik informací o sobě a svých zvycích bez obav předáváme neznámým subjektům výměnou za snadnou orientaci v prostoru a jednoduché plánování cest. Možná tento fakt inspiruje k otázce „Stojí to za to?“. Čtenáře ale určitě zaujmou um a invence vložené do navigačních technologií, které dnes používáme s takovou samozřejmostí.

Autor Hiawatha Bray je reportérem deníku Boston Globe. Získal několik novinářských cen a zabývá se moderními technologiemi a je v této oblasti považován za jednoho z nejvlivnějších novinářů.

Zároveň vyšly dotisky dvou knih vydaných poprvé v roce 2016.

Přízeň čtenářů si získala kniha George Polyi Jak to řešit? s podtitulem Překvapivé aspekty (nejen) matematických metod.

Kniha je jedním z nejproslulejších titulů (nejen) o matematice. Od svého prvního vydání byla přeložena téměř do dvaceti jazyků. Nyní se jí čtenáři dočkali i v češtině. Ukazuje jakým směrem se ubírat, kam napřímit své myšlení a jak hledat nové pohledy při řešení matematických problémů.

Publikace není určena jen učitelům matematiky, ale své si v ní najdou i například žáci středních škol. Učí jak překonávat těžkosti a překážky při cestě k cíli, který není v danou chvíli zřejmý a lehce dosažitelný.

Druhým dotiskem je kouzelný spisek Johannese Keplera O šestiúhelné sněhové vločce s podtitulem Poutavé čtení o „ničem“.

Keplerovo dílko sepsané v Praze roku 1611 je jistě hezkým dárkem, stejně jako byl před mnoha staletími tento novoroční pozdrav autorovu mecenáši a patronovi.

Vždyť hned na začátku spisku Kepler píše: „Velmi dobře vím, jak nesmírně miluješ nic – nikoliv pro jeho zanedbatelnou cenu, ale pro půvabnou lehkost a veselou hravost, jež toto slovo nabízí. Soudím proto, že dar Ti bude tím milejší, čím bližší bude ničemu.“ Kniha obsahuje latinský a český text a lze ji jistě označit za bilingvní lahůdku.

 

U této příležitosti je dobré vzpomenout ještě dvě další knihy z Edice popularizace nakladatelství MatfyzPress MFF UK, které jsou nyní nabízeny za zvýhodněné ceny.

První z nich je publikace autorů Martina Vlacha, Vojtěcha Kemennyho, Ilony Šimánkové a Luboše Veverky Cesty nesmrtelných s podtitulem Putování po osudech a hrobech slavných českých matematiků, fyziků a astronomů.

Cesty nesmrtelných se snaží zmapovat osudy řady významných osobností, které podstatně ovlivnili vývoj českého vědeckého poznání. Autoři při své dvouleté práci pátrali nejen v archivech, prošli velké množství různých materiálů a podařilo se jim zmapovat jedinečné osudy, úspěchy, nepochopení, slávu i pády vědců s nesmrtelným odkazem do budoucnosti.

V neposlední řadě je dobré upozornit na knihu Michaela Hanlona Stopařův průvodce Galaxií a věda.

Text navazuje na velmi populární knižní řadu Douglase Adamse souhrnně nazývanou Stopařův průvodce Galaxií. S nadhledem a s úsměvem rozvádí jeho fikci. Zajímavé čtení ukazuje, že i věda může být zábavná. Nejen pro čtenáře příběhů Arthura Denta a jeho přítele Forda Prefecta je to určitě velmi milé překvapení.

 

 

7.11.2017