I audia mají svůj Čtvrtek

Tomáš Weiss

Snad už se vám ty Velké čtvrtky nepřekrývají. Snad je čitelné, že ten pro papírové knihy i ten pro audioknihy se doplňují, tak jako ostatně právě kniha čtená i načtená. Takže - 2. listopadu se do světa vypustí 11 audionovinek. A s interprety Danielou Kolářovou, Danou Černou a Matoušem Rumlem plus s režisérem Alešem Vrzákem se můžete setkat v pražské Městské knihovně, 2.11. v 17 hod.

Iva Pekárková: Dej mi ty prachy, interpret: Irena Kristeková

Velkoměsto, láska, zločin, umění i smrt. V románu Dej mi ty prachy Iva Pekárková skloubila hlubokou znalost New Yorku a jeho obyvatel s dramatickým vypravěčským uměním, básnickými popisy míst i situací a legračními scénkami. Kniha koncipovaná jako milostný dopis městu New York od řidičky žlutých taxíků (kterou Pekárková skutečně sedm let dělala) je napsaná s naprostou precizností a úctou ke geniu loci: každé ze dvou tisíc newyorských nároží je vylíčené tak, jaké skutečně bylo, když ho autorka viděla na vlastní oči.

John Wyndham: Den trifidů, interpret: Norbert Lichý

Rej zelených meteoritů, který přiláká zraky mnoha lidí, je to poslední, co uvidí, než jsou stiženi slepotou, A pak na ně zaútočí trifidi, průmyslové rostliny, mutací proměněné v pohyblivá monstra…
Posluchač se stává pozorovatelem boje o záchranu lidství ve světě, ve kterém během několika hodin praská tenká skořápka civilizace, v němž končí platnost veškerých konvencí a který, viděno – či přesněji řečeno neviděno – lidskýma očima, přestává ve své staré podobně existovat. Lidstvo je zasaženo slepotou a hrstka vidících mužů a žen začíná bojovat o vlastní přežití. Spolu i mezi sebou. Za něco a proti něčemu.
„Když se probudíte v den, o kterém náhodou víte, že je středa, a všechno kolem připomíná neděli, začnete tušit, že něco není v pořádku.“

Světlana Alexijevičová: Doba z druhé ruky, interpreti: Helena Dvořáková, Vanda Hybnerová, Hana Kofránková, Daniela Kolářová, Hana Maciuchová, Apolena Veldová, Lenka Vlasáková

Doba z druhé ruky je zcela výjimečná kniha mimořádné autorky, laureátky nejprestižnějších ruských, evropských i amerických literárních cen. Konec komunistického režimu a následující rozpad sovětského impéria přinesl jeho občanům po počátečních nadějích zklamání, frustraci a dezorientaci. Text je mozaikou desítek skutečných hlasů, které Alexijevičová zaznamenala na magnetofon při rozhovorech s nejrůznějšími lidmi. Vyprávějí o tom, jak věřili sovětskému systému, jak zabíjeli a umírali pro jeho ideu, mluví o tajemstvích a hrůzách komunismu, o stalinském gulagu, válkách, Černobylu…

Vlastimil Vondruška: Husitská epopej V., interpret: Jan Hyhlík

Audioverze pátého dílu začíná klíčovým zlomem v zápase mezi katolíky, kteří se snaží o návrat ke starým pořádkům, a kališníky, vedenými mladým Jiřím z Poděbrad, který obsadí Prahu. Doba klidu končí a rozhoří se domácí válka. Mladý Ladislav Pohrobek dospívá a ujímá se českého královského trůnu. Jenže záhy umírá a po složitém diplomatickém zápase se novým českým králem stává Jiří z Poděbrad. Proti Čechám se formuje nová nepřátelská koalice. V tomto prostředí postupně odcházejí ze světa pozemského příslušníci prvních generací rodu Prokopů a na jejich místo nastupují jejich děti.

Paulo Coelho: Jedenáct minut, interpret: Dana Černá

Proslulý brazilský spisovatel se ve svém románu inspiroval příběhem mladé Brazilky. Venkovská dívka podepíše v Rio de Janeiru s evropským podnikatelem smlouvu, která jí má zajistit kariéru tanečnice, když však pozná skutečné podmínky práce v ženevském podniku, dá přednost svobodnějšímu životu prostitutky. Tak předčasně vyzrává a vzdaluje se ideálům mládí, místo snů má cíl: našetřit peníze na koupi statku v Brazílii. Je zklamána citovými i sexuálními „vzory“ a představa harmonického tělesného i duševního splynutí dvou lidí jí připadá zcela utopická. Jakmile však symbolicky vkročí na starobylou poutnickou Svatojakubskou cestu, která Ženevou prochází, rázem se její tělo i duše začínají působením lásky opět shledávat.

Ladislav Fuks: Myši Natálie Mooshabrové, interpret: Jiří Ornest

Temný až hororový příběh chudé vdovy Natálie Mooshabrové se odehrává ve fantastickém světě ovládaném diktátorem, ve světě, který spojuje technický pokrok s téměř středověkou realitou života.
„A kdybyste měl, pane doktore, nějaké potíže, s důvěrou se na mě obraťte...“ měl doporučit Fuksovi jeho známý psychiatr po přečtení románu.
První Fuksův román bez židovské tématiky (např. Spalovač mrtvol). Román s prvky grotesky, hororu i fantastické pohádky. Na první pohled obyčejný příběh chudé stařeny skrývá atmosféru strachu pokřiveného života v odosobněném totalitním státě, román byl poprvé vydán v roce 1970. Kdo je paní Mooshabrová, chudá vdova po kočím z pivovaru, pronásledovaná strachem z „myší“ a ústrky svých dětí ?

Francis Scott Fitzgerald: Podivuhodný případ Benjamina Buttnona a další povídky, interpreti: Michal Dlouhý, Rudolf Pellar

Povídky Francise Scotta Fitzgeralda jsou psány „lehkým perem“ a s vtipným nadhledem. Nezřídka však balancují na pomezí humoru a tragiky. Pojednávají o životních zkouškách, fiktivních i těch skutečných...
Podivuhodný případ Benjamina Buttona je groteskním příběhem muže, jenž se narodil jako stařec a celý život mládne. Setkává se s nepochopením a šťastný je pouze uprostřed života, kdy se jeho biologický a duševní věk protínají. Povídku proslavil oceňovaný hollywoodský film z roku 2008 v režii Davida Finchera, s Bradem Pittem a Cate Blanchettovou v hlavních rolích (viz titulní obrázek).

Bass, Čapek, Hašek, Poláček: Povídky z kavárny, interpreti:Jiří Dvořák, Ladislav Frej, Jan Kanyza, Josef Somr, Martin Stránský

Na milý a místy nostalgický výlet do prvorepublikové kavárny zvou posluchače autoři a interpreti nové audioknihy. Tvůrci vybrali povídky a fejetony od nejslavnějších českých spisovatelů meziválečného období. Literární texty mistrů českého jazyka nás přenesou do časů, kdy byl „svět ještě v pořádku“. V dílech Karla Čapka, Eduarda Basse, Jaroslava Haška a Karla Poláčka budeme vždy oceňovat skvostnou češtinu, poutavé vyprávění i nadčasovost. I když povídky z kavárny vznikly téměř před sto lety, jejich myšlenky jsou nečekaně současné.

Vlastimul Vondruška: Nepohřbený rytíř, interpret: Jan Hyhlík

Zahajující díl kriminální řady oblíbeného spisovatele, v níž písař královské komory Jiří Adam z Dobronína řeší neobvyklé zločiny renesančních Čech a Moravy. V případu Nepohřbený rytíř musí Jiří objasnit podivnou smrt zemana, který opověděl nepřátelství svému mocnému sousedovi…...

Mark Haddon: Podivný případ se psem, interpret: Matouš Ruml

Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů.
Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

James Patrick Donleavy: Dáma, která měla ráda čisté záchodky, interpreti:Jiří Dvořák, Jan Hartl, Petra Špalková

Román Jamese Patricka Donleavyho vypráví příběh ženy, které se ve třiačtyřiceti letech stalo to, co potkává mnoho lidí v tomto věku – opustí ji životní druh a dospělé děti vyletí z rodného hnízda. Hlavní hrdinka Jocelyn Guenevere Marchantierová-Jonesová (Petra Špalková) se s tím zpočátku vyrovnává se ctí, ale postupem času upadá do podivné strnulosti a čím dál větší materiální bídy. V okamžiku, kdy se už zdá, že její život nemůže dospět jinam než k chmurnému dobrovolnému konci, vyplatí se jí zásada, kterou jí vštěpovala její babička, totiž „používat jen ty nejčistší z čistých záchodků“, a to naprosto nečekaným způsobem. Brilantně vypointovaný, a přitom tak nejednoznačně vy znívající příběh této až do poslední chvíle hrdé, vtipné a ironické hrdinky je zábavný a dojemný zároveň.

 

 

 

1.11.2017