Klimatolog profesionál píše klimatologovi amatérovi

Tomáš Weiss

Ve svobodné společnosti je možné mít na jednu věc různé názory. Jen je potřeba mít dost pokory a vědět, že se člověk může mýlit, že hypotéza není to samé co doložitelná realita atd. Václav Klaus ve své knize Zničí nás klima nebo boj s klimatem? znovu připomíná jednu část svého anti-ekologického aktivismu. A vyvolal reakci klimatologa Radima Tolasze.

Ten se na svém blogu na Aktuálně.cz snaží vypočítat základní omyly, kterých se ex-prezident ve své knize dopouští. Velmi sympaticky se snaží být věcný a přiznává knize i mnohé zajímavé postřehy. V textu ale rozpoznává věcné chyby, kterých se autor dopouští, když opustí svoji roli ekonoma a politika a stane se aktivistickým anti-klimatologem. Vznikla tak užitečná polemika, která může pomoci k lepší orientaci ve velmi aktuálním a nesnadném tématu.

"Kapitola (Diskuse ve vědě, resp. v klimatologii) začíná filosofickým pokusem ukázat, že přírodní vědy (včetně klimatologie), nejsou vědami (s. 52). Za klimatologii bych rád vyvedl autora z omylu, protože klimatologie je částí meteorologie a ta je jako celek vědou fyzikální. Ne nadarmo se u nás klimatologie i meteorologie studují například na Matematicko-fyzikální fakultě, na Katedře fyziky atmosféry University Karlovy. Zároveň však patří klimatologie mezi vědy o Zemi, které autor často zatracuje. Pořád se však jedná o vědu. Vyzdvihl bych zde autorovo konstatování, že nevýhodou klimatologie je nemožnost „kontrolovaného experimentu“ (s. 53). Ano, můžeme kontrolovaně experimentovat pouze s historickými daty. Stejně jsou na tom i některé společenské vědy, například ekonomie nebo politologie. V této kapitole autor také připouští, že skleníkové plyny a skleníkový efekt mají na svědomí oteplení atmosféry o 33 °C (na s. 64 uvádí teplotu bez těchto plynů „minus 18 °C“), zároveň však nepochopeně a nepochopitelně marginalizuje příspěvek člověka k tomuto jevu. V této kapitole jsem s velkou radostí narazil na, snad jediné správné klimatologické konstatování z celé knihy, cituji: „Dynamika klimatu je prostě velmi složitá“ (s. 67). Ano, a právě proto by měl autor opustit svůj zjednodušený a nesprávný pohled na hodnocení vlivu člověka na klima prostřednictvím emisí skleníkových plynů, zůstat na poli ekonomie a politiky a vnést do celé problematiky konečně správný ekonomický a politický nadhled."

"Zajímavým poznatkem z této kapitoly je postesknutí autora nad neexistující diskusí (s. 145-146). Autor má pocit, že k problematice globálního oteplování snáší argumenty už hodně let, ale vše padá do prázdna. Nikdo neposlouchá. To je smutné, ale já se ptám „a autor poslouchá argumenty klimatologů?“. Jeho názorová konzistentnost v této věci ho usvědčuje z toho, že on klimatology neposlouchá stejně, jako my neposloucháme jeho."

celý text najdete na blogu RNDr. Radima Tolasze Ph D, klimatologa a meteorologa, který je 30 let zaměstnán v Českém hydrometeorologickém ústavu, text byl původně publikovám v odborném časopisu Meteorologické zprávy, ročník 70, číslo 3

26.7.2017