Meltingpot 2017: Můj Bataclan - Fred Dewilde

Tomáš Weiss

Dvě hodiny ležel mezi mrtvými těly a snažil se na sebe neupozornit. Rok po útocích ho vzpomínky z osudné noci 13. listopadu 2015 dál pronásledují. Grafik s pseudonymem Fred Dewilde o své zkušenosti nakreslil komiks Můj Bataclan. Se svou knihou i osobním svědectvím bude hostem letošního Meltingpotu na Colours Of Ostrava.

KDY A KDE?

21.7.  - pátek 18 -19 hod.

KOSMAS/Argo stage

18.00–19.00

Fred Dewilde (FR), Katarína Horňačková (SK) – Přežil jsem Bataclan (mod. Tomáš Lindner, Tomáš Brolík)

Po obrovské úlevě, že z té hrůzy vyvázl živý a zdravý, následoval šok, strach a hlavně záplava otázek. Fred Dewilde se s traumatem vyrovnal po svém: svůj děsivý zážitek převyprávěl v komiksu. Útočníci v něm dostali podobu kostlivců-jezdců z Apokalypsy. Následné pocity, noční můry, provinilost přeživšího a zkušenosti s vyšetřováním a s reakcemi přátel a rodiny popsal v krátkých a výstižných textech, také doprovázených jeho vlastními ilustracemi. „Nepřítel nemá žádnou barvu, ani vyznání. Nepřítel – to je fanatismus, strach, šílenství, které vedly k válce,“ tvrdí Fred Dewilde.

Osudné dvě hodiny, které Fred Dewilde během teroristického útoku v Bataclanu ležel na zemi a předstíral mrtvého, trvaly snad celou věčnost. Dewilde držel celou dobu ruku mladé ženy, Elisy, která se náhodou ocitla vedle něj. Právě ona se pro něj stala v tu chvíli jediným pojítkem s realitou. "Elise je 32 let. Tehdy jsem ale slyšel, že říká, že jí je 22 let. To mi vyhovovalo. Dalo mi to sílu převzít otcovskou roli," popsal Dewilde v rozhovoru pro server France 24.

"Trvalo mi tři měsíce, než jsem komiksovou knihu dokončil. Shodou okolností jsem ji dodělal v pátek 13. května, přesně šest měsíců po útocích,“ dodává.

Útok na klub Bataclan, při kterém zemřelo kolem 90 lidí, Dewildeho navždy změnily. "Od té noci nesnáším hluk," uvedl pro France 24 s tím, že mu vadí třeba sirény. "Přestože se snažím, nevím, jak z toho ven. Část mého já pořád leží v krvi tam na zemi v Bataclanu," dodal.

18.7.2017