Jak Prahu ocenili v Bologni

Tomáš Weiss

Kniha To je Praha byla oceněna na mezinárodní úrovni, ve světové extralize. Uspěla mezi stovkami přihlášených knih, protože konkurence na festivalu dětské knihy v italské Bologni je maximální. Festival je považován za nejprestižnější místo světa dětských knih.

To je Praha navazuje na sérii publikací českého emigranta Miroslava Šaška (1916 -1980). Tento významný malíř a ilustrátor se proslavil knížkami o městech: To je Paříž, To je Řím, To je New York. Jeho knihy byly vydány v mnoha jazykových mutacích po celém světě. V Česku jeho knihy začalo vydávat v posledních letech právě nakladatelství Baobab. Navíc založilo i jeho nadaci, která podporuje mladé ilustrátory.

Cena Bologna Ragazzi Award (BRAW) udělovaná na festivalu Bologna Children’s Book Fair je jednou z nejprestižnějších světových cen v oblasti dětské literatury už padesát let. Oceňuje knihy a nakladatelské počiny, které jsou inovativní, graficky zajímavé a dokážou zaujmout pozornost dětského čtenáře.

Autorka textu Olga Černá (*1964) vystudovala agronomii, pracovala v laboratoři, v knihkupectví a knihovně, dnes je zaměstnaná v klášteře v Milevsku. Je kmenovou autorkou nakladatelství Baobab, kde vydala šest knih pro děti.

Ilustrátorka Michaela Kukovičová (*1968) vystudovala ateliér animace na UMPRUM v Praze, kde v současnosti pracuje jako asistentka v ateliéru ilustrace a grafiky. Věnuje se knižní a časopisecké ilustraci, animaci a režii videoklipů a krátkých filmů.

12.4.2016