Pusťte si Hosta každý měsíc do domu

Tomáš Weiss

Dobře dělaný literární měsíčník je pro čtenáře, který to se čtením myslí vážně, základní nutností. Informace, inspirace, konfrontace, souznění, povzbuzení, zamyšlení, souvislosti....Dobré čtení o čtení se prostě hodí a literární měsíčník Host je dobrý sluha. Lednové číslo zahájilo další ročník.

Knižní svět se, hodně zjednodušeně napsáno, skladá ze čtiva a z literatury. O čtivu se v Hostu nepíše. Co tedy v lednovém čísle najdete? Už na obálce je inzerováno, že hlavním tématem čísla je držitelka loňské Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová. Z jejího českého překladu knihy Doba z druhé ruky se stal zcela regulérní bestseller. Už delší dobu takhle u nás Nobelova cena nezafungovala. Česko-Slovensko jako bývalá sovětská republika prostě jejímu pohledu na nedávnou minulost, která ale bohužel v přítomnosti dál metastázuje, dobře rozumí. Tedy ne celé Česko-Slovensko, jak bohužel vidíme denodenně. Bělorusko-ukrajinská autorka dělá co může, aby nás varovala. A několik článků v novém Hostu ji představuje z různých pohledů a zatím v ČR nejpodrobněji.

V časopise se vzpomíná na ojedinělou básnířku a výtvarnici Hanu Fouskovou, jejíž sbírky Troud a Psice jsou zcela po právu vyprodané, protože jsou skutečně tetované pod kůži vlastní krví (Psici si na Kosmasu můžete zdarma stáhnout v e-podobě), Svoje místo má v čísle jakýsi "zápis" z debaty nad knižní produkcí roku 2015, kterou pořádá už několik let Ústav pro českou literaturu pod vedením Pavla Janáčka a má název První bilance. Host se může chlubit velkým množstvím knižních recenzí. A také texty, které zveřejňuje jako první - tentokrát jde o ukázky z poslední dopsané prózy Zuzany Brabcové, která po Stropech stačila ještě před smrtí dokončit text - zápisníky s názvem Voliéry. Ukázky doprovází i záznam emailové korespondence mezi autorkou a nakladatelem - tedy Martinem Reinerem. A ještě v textu najdete básně Pavla Šruta nebo rozhovor se sociologem médií Jakubem Mackem. Vše vkusně a aktuálně doprovázeno intimními fotografiemi Jana Svobody. 

Takže: odložte hůl pusťte si Hosta domů. Není totiž jedno, co čtete a Host zůstává i nadále jedním z kvalifikovaných rádců.

2.2.2016