Hlavně si neplést manželku s kloboukem - zemřel Oliver Sacks

Tomáš Weiss

Britský popularizátor neurologie Oliver Sacks (1933 - 2015) byl jedním z těch, kteří mají velmi důležitý talent - mluvit o složitém jednoduše, navíc se šarmem a vtipem přiblížit komplikované a choulostivé věci. V jeho případě se týkaly lidského duševního zdraví. U nás se stal populární knihou Muž, který si pletl manželku s kloboukem. A přibyly další. Když se to umí, dokáže být vědecká popularizace nesmírně populární.

"Jeho nejslavnější knihy Muž, který si pletl manželku s kloboukem nebo Antropoložka na Marsu jsou vlastně sborníky „případů“ často bizarních neurologických poruch, jejichž nositele Sacks dobře zná a s nimiž se často spřátelil. Malíř, který vlivem autohavárie přišel o barevné vidění, chirurg trpící vlivem Tourettova syndromu těžkými tiky nebo autistka, jež cítí emoce hlavně vůči hospodářským zvířatům, takže pro ně vynalézá milosrdné technologie porážky – to všechno jsou těžce postižení lidé, kteří ovšem v Sacksově vyprávění neslouží jako ilustrace diagnóz. Autor je vidí jako hrdiny hledající náhradní cesty ke smysluplnému životu. „Rád objevuji potenciál lidí, o nichž si všichni myslí, že žádný nemají,“ říká Sacks."

Petr Třešňák, Respekt

 

Oliver Sacks je geniální neurolog, zasvěcený znalec hudby (mělo by nás potěšit, kolik českých skladatelů cituje) a famózní vyprávěč. Navzdory prohlášení, že „lékař by neměl mít oblíbené pacienty ani pacienty, kteří ho zarmoutí“, autora zrazuje empatický přístup ke všem postiženým a usvědčuje ho, že pro něj jsou takoví všichni, kteří se na něj obrátili.

Radkin Honzák, psychiatr a psycholog, z recenze na knihu Musicophilia

 

Kniha je nabitá fakty, studiemi a je nejserióznější publikací o migréně. Rozhodně ji nelze číst najednou, provokuje čtenáře, aby se v textu vracel už k přečtenému. Kniha je unikátní i tím, že je skvělou učebnicí psychosomatiky jak pro lékaře, tak pro psychology. Autor opakovaně upozorňuje na jedinečnost migrény u každého pacienta a nabádá k individuálnímu přístupu a přitom na četných kazuistikách předkládá návod, jak nemoc uchopit.

Zuzana Chovancová, z recenze knihy Migréna pro elektronický časopis  Psychologie

 

31.8.2015