Rudé oko leze ze stanu, obhlíží savanu…

Mirka Fojtíková

Klárka má dědečka kominíka. Má taky klavír a kupu nevšedních zážitků, které s ní můžeme díky drobné žlutozelené knížce z nakladatelství Baobab prožívat! A že toho je!

 Už jste někdy slyšeli o jedenácti babičkách? Pravda, nejsou to babičky jak se patří, ale zajímavé jsou všechny. A hodné většinou, jen občas to nevyjde. Šilhavá je ve své péči kapku nesnesitelná a Chrtková se chová jako krkna, jen si to pěkně poslechněte..

   Jak to ale celé začalo? Klárčin dědeček, kominík, co s Klárkou doma hrává na tahací harmoniku, jednou spadl ze střechy a protože s ním Klárka žije sama, nemá najednou nikoho kdo by se o ni postaral. Na čas tedy převezme štafetu sousedka Chrtková co vaří hrachovou kaši a Klárku jenom využívá k úklidu a tahání uhlí do svého bytu. Oproti tomu Eva (ke které Klárku pošle obratem dědeček Tomáš z nemocnice) bezvadně vaří, v lokálu U Černý kočky je milo a útulno a Klárka může u zdejšího pianina trénovat i etudy na plánovaný školní koncert. Jenomže žádné štěstí netrvá věčně a kde se vzala tu se vzala: tělocvikářka Šilhavá! Naštěstí na scénu přichází záchranná čtyřka:  Mary, Hedvika, Dáša a Alena. Tahle parta postarších žen, kamarádek dědečka Tomáše, Klárku vyrve ze spárů Šilhavé a společně pak prožijí mnoho dobrodružných i poučných chvil. Že těch babiček ještě není jedenáct? To přece nejde vyzradit všechno takhle najednou!

Autorka knihy, Olga Černá, není žádným nováčkem na zdejší literární scéně. Její knihy se vyznačují velkou epatií pro dětské čtenáře, její hrdinové jsou uvěřitelní, životy žijí veskrze běžné, a přitom nevšední což nemusí být nutně protimluv. Kniha Poklad zlatého brouka a Kouzelná baterka získaly ocenění Zlatá stuha a Nejkrásnější kniha roku.

Knížka Klárka a 11 babiček je skvělým čtením pro celou rodinu nejen na léto.Tuhle knížku totiž budete rádi číst dokola, protože tam vždycky najdete něco nového, nemluvě o vtipných ilustracích Alžběty Skálové, které se s knihou pěkně doplňují.

Mirka Fojtíková, Městská knihovna Praha

3.8.2015