Nejdřív bojovník proti Západu, pak pomáhal navádět bomby na Al- Kaídu

Tomáš Weiss

39letý Dán Morten Storm, který patřil k významným členům Al-Káidy, se roky pohyboval v blízkosti nejvyšších velitelů islámských teroristů. Po Usámovi, jako výraz úcty k ikoně džihádu, pojmenoval i svého syna. Nakonec se z náboženského fanatika stal vlivem událostí. ateista. A také západní agent, který pomáhal při likvidaci nejhledanějších teroristů.

K islámu konvertoval ve svých 21 letech – v době, kdy za sebou měl velmi bouřlivá léta. Už jako třináctiletý kradl, bral drogy a utápěl se v alkoholu. Patřil k motorkářskému gangu a prakticky neustále se dostával do křížku se státními orgány. 

Pak narazil na knihu o proroku Mohamedovi a ta mu učarovala. Stal se bratrem džihádistou, na rameno si pověsil kalašnikov a přijal jméno Murad Danmarki. Před devíti lety ale přišel radikální zlom. 

„V roce 2006 jsem se chtěl vydat bojovat do Somálska, ale nepodařilo se mi to. Přátelé v Mogadišu mi totiž zavolali, že ztratili kontrolu nad tamním letištěm, které obsadili etiopští vojáci. Byl jsem zdrcen a cítil jsem se zrazen bohem. Celých deset let jsem věřil ve spravedlnost boje, který mi Alláh nařídil, a najednou mi v tom Alláh zabránil, přestože v Somálsku šlo o boj muslimů proti křesťanům. Všechno se najednou rozsypalo jako domeček z karet,“ popisuje. 

„Po návratu domů jsem si vygoogloval rozpory v Koránu a zůstal jsem ohromen. Viděl jsem stovky protimluvů a říkal jsem si, že to není možné. Vždy mne přece učili, že v Koránu nic takového není. Začal jsem je tedy studovat a nakonec jsem došel k závěru, že opravdu existují. Mou víru to doslova odválo pryč,“ vysvětluje. 

Hrůzné zjištění, na jakou cestu se nechal zlákat, mu nedalo spát a snažil se to nějak odčinit. Kontaktoval tedy dánskou tajnou službu, která se ho už dříve, ještě jako vyznavače radikálního islámu, snažila získat do svých služeb. Nakonec se stal agentem dokonce čtyř tajných služeb. Kromě dánské ještě americké CIA a britských MI5 a MI6. 

Dnes tedy žije v utajení. Podobně jako na karikaturisty proroka Mohammeda z Dánska a Švédska na něj byla vydána fatva.

zdroj info: Český rozhlas

26.6.2015