Komplet nekomplet Macha a Šebestové

Kamil Fajmon

Nahrávky neuvěřitelných dobrodružství Macha, Šebestové, psa Jonatána a kouzelného sluchátka v neopakovatelné interpretaci Petra Nárožného patří zcela po právu do zlatého audioknižního fondu. Největší zásluhu na tom pochopitelně má Supraphon, který od roku 1985 natočil celkem šest samostatných titulů.

Sedmá je pak mezi posluchači téměř neznámá malá SP deska z produkce slovenského vydavatelství Opus, na které se kromě úvodního dílu o získání pohádkového sluchátka nachází i knižně nikdy nepublikovaný příběh známý pouze z televizního filmu Mach a Šebestová k tabuli. Oba protagonisté jsou v něm dospělí a mají své vlastní děti. Ty chodí spolu do 3. B, ve které už pětadvacet let sedí staří známí repetenti Horáček s Pažoutem.

V roce 2015 se Supraphon rozhodl znovu vydat pět disků v jednom boxu s názvem Mach a Šebestová Komplet. Jednotlivá CD jsou seřazena vzestupně podle data původního vydání, což u hudebních profilových titulů, mapujících vývoj některého zpěváka či kapely, může mít svou logiku, v tomto případě je ale takové řazení spíše matoucí.

Mach s Šebestovou na konci prvního titulu ukončují třetí třídu, aby se na druhém CD rozjeli na prázdniny. Na původní magnetofonové kazetě Mach a Šebestová na prázdninách bylo celkem sedm příběhů, následné CD bylo zkráceno nejen o jeden celý příběh o tom, jak prožili deštivé dopoledne, ale stříhalo se i uvnitř dvou dalších příhod. Zatímco v kapitole Jak Jonatán chytil na venkově blechu děj i přes zásah neúprosných nůžek na sebe logicky navazuje, v epizodě o tom, Jak jeli na prázdniny tomu tak není. Po prázdninách jsou naši hrdinové opět ve třetí třídě (Mach a Šebestová za školou), aby pak v posledním zbytečně opakovaném příběhu dostali vysvědčení. Letní odpočinek se však už na dvou zbývajících nosičích nekoná. Místo něj jsou opět ve třetí třídě a cestují po různých zemích a na závěr se ponoří do naší minulosti.

Aktuální komplet nejenže setrvává u krácené verze Macha a Šebestové na prázdninách, ale neobsahuje ani nahrávku ze zmíněné SP desky a dokonce ani audiopodobu filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko, ve které se kreslené postavičky podívají do skutečného světa.

Jak by tedy mohlo vypadat řazení nahrávek podle odehrávajícího se děje tak, aby komplet obsáhl vše, co bylo kdy natočeno a zároveň nedocházelo ke zbytečnému opakování příběhů? Nutností by bylo promíchat jednotlivá CD a rozšířit komplet na sedm nosičů. Z prvního titulu by bylo lépe vyřadit příhodu s vysvědčením, na druhém disku by pak Mach s Šebestovou mohli cestovat a na třetím nahlížet do dějin. Čtvrté CD by pak obsahovalo kompletní nahrávku Macha a Šebestové za školou. Prázdniny by bylo možno rozdělit na dvě CD s tím, že na druhém z nich by jako bonus byl zařazen zmíněný příběh o repetentech. Závěrečný disk by pak obsahoval audiopodobu filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

I když komplet vlastně kompletem není, přesto si vaši pozornost rozhodně zaslouží. Jednak proto, že CD s Machem a Šebestovou nebyla delší dobu k sehnání, hlavně ale proto, že Supraphon tímto svým počinem zachovává odkaz všech tvůrců současným i budoucím dětem. Mach s Šebestovou za více jak třicet let nezestárli a bude jen dobře, když je dnešní i příští generace budou milovat stejným způsobem, jakým jsme je milovali my ve svém dětství!

Kamil Fajmon, převzato z www.naposlech.cz

16.6.2015