Pokud nebudeme vést dialog, máme zaděláno na pěkný průser

Kultura +

Rozhovor o emailové korespondenci mezi Fedorem Gálem a mladým národním socialistou Matějem, která teď vyšla česky pod názvem Přes ploty vedl s autorem Petr Vizina v TV pořadu Kultura +.

Jak vlastně začala vaše konverzace s anonymem, příznivcem národního socialismu? Našel si vaši adresu? Poslal vám email?

Lidé na mě v poště většinou rovnou a tvrdě zaútočí.  Hned mě označí za Židáka nebo zrádce. První email od Matěje byl sice pořádně drzý, ale současně jsem cítil, že je zvědavý na to, kdo jsem, jak přemýšlím, o co mi jde. Tak jsem m odepsal, dnes už je to devět let. V korespondenci pokračujeme dodnes. Taky už pro mě Matěj není anonym, už jsme se v Praze setkali.  Když se jednou vracel z Holandska do Košic, počkal jsem na něj na letišti, šli jsme na pivo a svíčkovou a potykali jsme si. 

Vraťme se na úplný začátek. Vy asi nemůžete odpovídat na všechny emaily, které vám přijdou…

Ano, neodpovídám, Hlavně nemám proč debatovat s lidmi, kteří jsou psychopati nebo sociopati, to je práce spíš pro psychiatra, která na to má vzdělání a je to jeho práce. Nerad taky komunikuju s náboženskými nebo ideologickými fanatiky, protože to prostě nejde. Ale jinak se snažím vést dialog s každým, kdo je ochotný.

Vaše korespondence je zajímavá také tím, že přes jeho provokativní otázky má váš dialog něco jako otcovsko-synovský tón. Matěj k vám má základní důvěru. Přesto – co vás na tom rozhovoru popouzí, co není už akceptovatelné. Přece jen - Matějovy názory jsou jak z doby Adolfa Hitlera.

Štve mě na něm strašně moc věcí. On je nepřítel liberální demokracie a já jsem její přítel. On je nepřítel establishmentu, já si myslím, že je třeba rozlišovat mezi politiky a politiky, on nenávidí spoustu věcí, které mám vlastně rád. Jenže – když nebudeme s lidmi jako je Matěj mluvit, tak po sobě budeme hned střílet. A pak – Matěj je mladý člověk a k mladým lidem patří rebelie. Vzpomínám si, že jsem v určitém věku byl nesnesitelný rebel i já. Vlastně svým způsobem extrémista. Rebeloval jsem proti věc, které jsem nesnášel a považoval je za nespravedlivé – a dost tvrdě. Pokud by toto někdo považoval za extremismus, tak pak máme mezi mladými lidmi 60-70% extrémistů. A pokud s nimi nebudeme vést dialog a vstupovat s nimi do vážné dospělé debaty, máme, jak se hezky česky řekne, zaděláno na pěkný průser.

Dá se vést dialog v nerovnovážném rozložení sil. Vy jste, na rozdíl od Matěje vzdělaný. On sám říká, že vzdělání nikdy nedosáhl, protože je prchlivý, nestálý. Jak se dá vést takový rozhovor, aby jeden neskončil pouze v roli žáka a druhý v roli mentora?

Matěj není nevzdělaný. Ano, nemá školy. Já znám tolik zlých a neslušných lidí, kteří mají škol, že je ani vyjmenovat nedokážou. Důležitější je srdce a empatie než tituly. Druhá věc je ta, že lidé jako Matěj častokrát cítí problémy přesně tam, kde je cítím já. Štve je nespravedlnost, štve je bída…stejně jako mě. Jen ty cesty řeší, které vidíme, jsou diametrálně odlišné. Ale já se s těmito lidmi kvůli tomuto rozdílu nechci konfrontovat násilně. Čím dál víc se mi zdá, že dialog je prevence před násilím a jde vlastně o vynikající učení se o sociální situaci kolem nás. Nevím, jestli se Matěj něco naučil ode mě, to byste se museli zeptat jeho, ale já jsem se od něho naučil ledacos.

Například?

Například jsem byl nucen přečíst si knihy, které bych za jiných okolností ani neotevřel, jako jsou např. knihy od popíračů holocaustu. A mělo to pro mě smysl, protože jsem pochopil jejich argumentaci a byl jsem přinucen postavit se fiktivně proti nim a mít připravenou argumentaci. Podíval jsem se na několik filmů, které bych jinak přešel bez zájmu. Zkrátka – musel jsem promyslet některá témata, nad kterými bych, nebýt Matěje, vůbec takto neuvažoval.

Český překlad vaší korespondence je dvakrát tak silný, než slovenský originál, protože v čase stále v dialogu pokračujete. Kam se dialog vyvíjí?

Už na sebe nejsme hrubí, nenadáváme si, což pochopitelně neznamená, že si rozumíme a nemáme třecí plochy. Ale už to, že proti sobě nemám nepřítele, pro mě moc znamená. Matěj je mladší než moje děti – a na rozdíl od nich mi dokonce naslouchá – tak to je pro mě opravdu velmi motivující.  

 

pořad Kultura + je nový kulturní týdeník, který připravuje pro ČT 24 její kulturní redakce, pravidelně v sobotu večer moderují Petr Vizina a Tereza Willoughby.

Fedor Gál (1945) známý slovenský sociolog, bývalý disident a zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí, se po rozpadu Československa odstěhoval do Prahy. Jedním z nejdůležitějších motivů jeho odchodu byly antisemistské výpady proti jeho rodině. Dnes žije v Praze, píše články, vydává knihy. Je otcem dvou synů a malé vnučky Sofinky.

9.5.2017