Dostane někdy cigán Magnesii Literu?

Tomáš Weiss

Odpověď zní: až si ho všimne porota a vybere ho. Nemyslím si, že zrovna v literárních porotách by seděli rasisti, spíš jde o to, že knihu romského autora nikdo do soutěže možná nepřihlásil. A bylo by vlastně co? Co a v jaké kvalitě je tady dnes od Romů ke čtení?

Vlastně, když o tom tak přemýšlím, velmi rád bych si přečetl nějaké romácké zápisky z ghetta sociálně vyloučených, nějaký jejich surový zápis o tom, jak se dnes Čechům s vizáží Inda  v naší monokultuře vlastně žije. Přímo teď, ve třetím tisíciletí. Jak škola, jak práce, jak sociální sítě na mobilu, jak drogy, jak rap, jak antikoncepce, jak víra, jak zdravá výživa, jak mezigeneračně, co homosexualita, co politika, co ponížení, co agresivita....Měli by o tom psát knihy, mohla by o tom vzniknout klidně i romská detektivní série, na thriller by bylo myslím materiálu taky dost a na sci-fi by se určitě taky něco našlo.....Poezie by mohla vzniknout výborná, pochopitelně nic o ohních, houslích a kočovném voze....

Nejsem fakt žádnej romskej aktivista.....jen mám takový pocit, že o současných Romech v Čechách toho, až na pár obeznámených, moc opravdového nevíme. Pleteme si dojmy s pojmy, vaříme z nějakých mýtů a předsudků a povídaček a předobrazů....ale chtělo by to vyznat se líp.  I proto bych rád četl nějakého romského Švejka, Kerouaca, Célina...něco tak intezivního, že by to otevřelo oči a nedovolovalo to realitu takového textu nějak folklorně-romanticky ignorovat.

8.4.2015