Nejkrásnější české knihy roku 2016

Tomáš Weiss

Oceňování, které už mnoho let pořádá Památník národního písemnictví, rozdalo ceny za grafickou eleganci a polygrafický švih. To obojí letos poprvé hodnotila mezinárodní porota. Z loňské produkce byly vybrány tyto:

V kategorii Krásná literatura (to je dobrý, dávat už tak krásné literatuře ještě štempl, že je krásná), zvítězila kniha Letec Otto Hanzlíček vydaný nakladatelstvím Labyrint.

Porota v téže kategorii udělila druhou a dvě třetí ceny, jednu z nich si odnesla kniha Jezero, s níž autorka Bianca Bellová letos zvítězila v soutěži Litera. Nejkrásnější knihou o výtvarném umění je podle poroty publikace StArt s podtitulem Sport jako symbol ve výtvarném umění, která představuje sport v předních dílech světového i českého umění.

Nejkrásnější knihou pro děti se stala Hafanova dobrodružství z dílny Kudlapress.

Nejkrásnější knihou v kategorii odborné literatury se stal Tabook Bedekr z nakladatelství Baobab. Mezi odbornou literaturou bodovaly také obsáhlé publikace Design v českých zemích 1900-2000 a titul Před komiksem.

Jako nejlepší autorskou knihu porota vybrala publikaci Jindřicha Štreita Kde domov můj.

Nejlepší grafičkou do 30 let se stala Nikola Hoření za svou knihu Kéž by!, která získala i čestné uznání Svazu polygrafických podnikatelů.

 

20.4.2017