Dobré leporelo - startér lásky ke knihám

Mirka Fojtíková

Myslím, že kdo k “prvnímu čtení” dostane do ruky knihu Jak zvířata spí, zamiluje si nejen zvířata v ní zmíněná, ale především čtení. Jak také odolat takové zálibě, když se dozvíme tolik věcí! Skvělá kniha vhodná k jakékoli příležitosti, nejen před spaním, ale i na dlouhé cesty vlakem. Vyzkoušeno!

Pamatujete si tu blaženou dobu, kdy jste mohli spát jak dlouho vám bylo libo a čím déle to bylo, o to víc jste byli pochváleni? Nepamatujete? Já taky ne, ale kdybych si mohla vybrat chtěla bych být kočkou (ovšem u nás doma!), která si pospí jako málokdo z nás.

Nakladatelství Baobab se již léta intenzivně věnuje vydávání knih pro děti a mládež. Jejich knihy jsou někdy hodně bláznivé, plné barev i vtipu, někdy bych řekla že spíš pro nás dospělé, ale ať tak nebo tak, my je máme doma moc rádi!

Naše hitovka posledních dní se jmenuje Jak zvířata spí. Napsal ji kmenový autor zmíněného nakladatelství, Jiří Dvořák, v jehož tvorbě se to zvířaty i květinami jen jen hemží. Autorova jednoduchá poetika zaručuje příjemný čtenářský zážitek pro celou rodinu. Kniha zároveň navazuje na zdejší tradici knih-leporel pro nejmenšího čtenáře.

A tak se malý čtenář posluchač, ale i maminka, tatínek, babička, dědeček, sestřenice, bratranec a třeba i brácha, teta i strýc během vzrušující četby dozvědí, že pelikáni jsou rádi spolu, stejně jako my doma. Všichni pěkně spí, a jeden dává na půl oka pozor jestli se někde něco neděje. Ploskozubec si postaví prapodivný domeček, o tom jste určitě nikdy neslyšeli, a já vám to rozhodně prozrazovat nebudu, jen si to přečtěte sami. A co teprve vydra mořská! A viděl z vás někdo plšíka lískového? Moc ráda bych tohle chundelaté zvířátko viděla na vlastní oči,  přece jen se ale parkem netoulám po desáté večer. Mezi šestnácti zvířatky-příběhy nechybí lední medvěd, čmelák, pes, kočka ani rorýs. Knihu zdobí velmi pěkné celostránkové ilustrace grafičky a výtvarnice Marie Štumpfové. Text je krátký, vhodný i pro čtenáře začátečníky. Myslím, že kdo k “prvnímu čtení” dostane do ruky tuhle knihu, zamiluje si nejen zvířata v ní zmíněná, ale především čtení. Jak také odolat takové zálibě, když se dozvíme tolik věcí! Skvělá kniha vhodná k jakékoli příležitosti, nejen před spaním, ale i na dlouhé cesty vlakem. Vyzkoušeno!

A jak se spí u nás? Všelijak. Někdy jen tak tak že do svítání, někdy trochu déle, někdo z nás rád na břiše, druhý zkroucený do prapodivného eska, nohy čouhají ven z postele. A jak u vás?

Mirka Fojtíková, Městská knihovna Praha

31.3.2015