Léčit nemoc dřív, než vznikne

Tomáš Weiss

Ale ano - přesně tak by to mělo být. A nejen podle čínské medicíny, ale podle zdravého rozumu. Lékař má být placen za to, aby nebyl člověk nemocný, ne za to, že do něj píchá a řeže a vypaluje mu pajšl chemickými zbraněmi. Je tady jaro, každý chce začít "pěstovat život". Příručka Čínské metody oddálení stáří a upevnění zdraví jen stručně připomíná, že jsou tu tisícileté systémy, které vám nabízejí pomoc.

Dr. Guo Li v knize předává zkušenosti ze své víc jak třicetileté praxe čínské medicíny. V ní, narozdíl od té naší, ještě stále souvisí v našem těle všechno se vším. Nejlepší je skutečně myslet na tělo a duši právě ve chvíli, kdy se nic akutního neděje. Zdraví je naše, ne doktorovo nebo zdravotní pojišťovny.

Život může být sladký, kyselý, hořký i pálivý. Mohou se v něm přihodit nejrůznější věci, které nebudeme zvládat. Číňané mají vyzkoušeno, že důležité je, aby lidské tělo bylo v jin-jangové rovnováze. Porušení rovnováhy vzniká nemoc. A tak bychom měli celkem jednoduše myslet na rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem, pohybem a klidem, myslet stejně na svoje tělo jako na svoji duši. Musíme umět plakat i smát se. Neplakat může být nebezpečné. A také se můžeme "uchechtat" k smrti. V našem těle existují spojitosti, které musíme respektovat. Spojitosti mezi orgány, mezi energetickými dráhami. Jsme množinou několika systémů. Vzpomeňte si na to, až vám doktor - specialista bez jakéhokilv systémového dotazu začne léčit v těle nějakou jednotlivost. 

A co tedy konkrétně tato brožura a jaro? Dost pít - 2 litry převařené teplé vody denně. Pravidelné rovnoměrné cvičení, jednou týdně sauna. Ráno sklenice horkého mléka, přejít na lehčí stravu než byla ta zimní. Připomíná se taky blahodárnost pampeliškového listí (posílení jater a žaludku) a konzumace jarní cibule a pórku. Strava a naše zdraví...asi zbytečné dál nějak zdůrazňovat. Ale jen jídlem to všechno nezachráníme....to vám Číňané hlasitě připomenou.

Zcela nepochopitelně se česká vláda v 21. století rozhodla vytáhnout do boje proti jiným uzdravujícím a léčebným systémům než je ten vědecky medicínský. Místo aby je zcela přirozeně nechala existovat vedle sebe, aby spíš podpořila určitou spolupráci, která by zcela jistě byla k užitku pacientům, začala vymýšlet všemožné administrativní a trestně právní překážky činnosti tzv. alternativní medicíny. Prý kvůli ochraně pacientů. Dejte se tedy na jaře maximálně do kupy, abyste vědecké specialisty nepotřebovali nebo potřebovali co možná nejméně. Začněte se léčit, dokuď jste zdraví.

 

23.3.2015