Kdo je Deon Meyer?

Tomáš Weiss

Stručně řečeno - detektivkář z Kapského města. Tedy Jihoafričan. Jako potomek bílých přistěhovalců píše v afrikánštině. A má rád motorky (pracoval jako reklamkář pro jednostopá BMW), poslouchá Mozarta a jako hodně Jihoafričanů má rád rugby. Knížky mu začaly vycházet v roce 1994.

Deon Meyer napsal svojí první knihu, když mu bylo 14 let. S úsměvem přiznává, že uplácel i vydíral svoje bratry, jenom aby si ji přečetli. Prý nebyli ohromeni. Dal na ně a nenapsal žádnou literární práci, dokud mu nebylo přes třicet, kdy začal publikovat krátké povídky v jihoafrických časopisech.
„Věřím, že nejlepší způsob, jak se naučit řemeslu psaní, je psát povídky. Krátké povídky naučí hodně o struktuře příběhu a navíc - jste limitováni místem k rozvinutí postav a příběhu,“ říká.

Dnes je známou detektivkářskou hvězdou. V Americe i v Evropě. Krimi ocenění získal jak ve Švédsku, tak ve Francii a Německu. Jak sám říká, Jihoafrická republika není tak sexy jako třeba Skandinávie, lidé o ní mají zkreslenou představu, kterou si udělali hlavně ze špatných zpráv z televizí a novin. Jeho knihy tedy těží z toho, že JAR je pro mnoho čtenářů vlastně exotika. Na psaní se ale chystá detektivkářsky standartně:

"Snažím se o praktické bádání, jak nejvíce je to jde. Jsem schopný strávit týden s policejními detektivy v Kapském městě, projíždím si motorkářské trasy, snažím se mluvit s odborníky jako například s forenzními psychology, ale třeba i prostitutkami. Také samozřejmě hodně čtu a studuji. Teprve poté jsem připraven začít pracovat na knize."

Jeho Ďáblova hora s detektivem - osamělým mstitelem  Bennym Griesselem - je jedním z jeho devíti krimi románů a dvou povídkových souborů.

Ďáblovu horu čeká zfilmování. V hlavní roli detektiva bude k vidění Sean Bean, herec známý např. z Pána prstenů nebo Hry o trůny.

Pro jeho knihy obstaral samozřejmě jeho vydavatel všelijaké krátká vyjádření, která nešetří superlativy. Pravidelný čtenář už u všech takových knih ta sousloví jako "nejlepší krimi autor na zeměkouli", "úchvatné a strhující", "ďábelské tempo i popisy" , "strachy oka nezamhouříte a okoušete si prsty napětím" atd. nejspíš ani nečte. Prostě mu nezbývá, než se do knihy začíst sám a udělat si názor, protože odpuzujících vět jako "celkem pitomé a upovídané" nebo "x-tá kopie x-té kopie" se pravděpodobně na knihách z celekm logických důvodů jen tak nedočká.

 
 
 

26.2.2015