Murakami bude na internetu odpovídat na dotazy čtenářů

Tomáš Weiss

Tuto zprávu o spisovateli, pověstném spíš tím, že se na veřejnosti moc neproducíruje, přinesla kulturní úderka Hospodářských novin. Do konce ledna můžete prý autorovi poslat jakýkoliv dotaz, ten na ně bude postupně do konce března odpovídat. Poměrně masochistické novoroční předsevzetí.

Jak píší Hospodářky:

"Pro fanoušky spisovatele, jenž patří k nejpopulárnějším a nejpřekládanějším na světě, půjde o jedinečnou možnost promluvit si s autorem. Ten se na veřejnosti zpravidla nevyskytuje a v minulosti žertoval například o tom, že čtenáře, kteří se k němu pokusí přiblížit na ulici, pokouše. Roku 2013 autor po 18 letech poprvé veřejně vystoupil v Kjótu na uzavřené debatě o literatuře. „Po tak dlouhé době si chci vyměnit s čtenáři pár e-mailů,“ vysvětlil prý nyní Murakami svému vydavateli, proč si nyní web zakládá."

Tak a ještě ten web (trochu komplikovaný tím, že je - aspoň zatím - pouze japonsky, ale to by pro správného fanouška neměla být žádná překážka): http://www.shinchosha.co.jp/murakamisannotokoro/

Pro otázky začne web fungovat od 15. ledna. Za OKO se ho zeptám, jestli by nebyl tak laskavý a neposlal nám exkluzivně pro náš web jednu, třeba i kratší, povídku, která ještě nebyla nikdy uveřejněná. Proč ne, zdá se že je pan spisovatel v dobrém rozmaru.

7.1.2015